Atlantilla Humberto-myrsky yltyi kolmoskategorian hurrikaaniksi ja uhkaa nyt Bermudaa

Humberton jälkiä Bahamalla maanantaina. Lehtikuva/AFP

STT

Atlantin valtamerellä Humberto-myrsky on yltynyt kolmoskategorian hurrikaaniksi trooppisten hirmumyrskyjen viisiportaisella asteikolla. Humberton reitin ennustetaan kulkevan hyvin läheltä Bermudaa.

Myrsky uhkaa tuoda saarille vaarallisia aaltoja ja voimakasta sadetta, Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus kertoo.

Keskuksen mukaan hurrikaanin vaikutusten on määrä saavuttaa saaret keskiviikkoiltana paikallista aikaa ja myrskyn voima tunnetaan saarilla torstaiaamuun saakka.

Britannian merentakaisiin alueisiin kuuluva Bermuda on uutiskanava CNN:n mukaan antanut hurrikaanivaroituksen. Kanavan mukaan myrskyn kovimmat tasaiset tuulennopeudet ovat olleet noin 51 metriä sekunnissa. Ajoittaiset puuskat ovat puhaltaneet melkein 56 metrin sekuntivauhdilla.

Myrskytuulten ala on laajentunut

CNN:n mukaan suurin huoli ei ole myrskyn rantautuminen saarille, vaikka tämä on edelleen mahdollista. Sen sijaan myrsky voi tuoda läheltä kulkiessaankin Bermudalle lähestulkoon hurrikaaniolosuhteet, koska myrskytuulten ala on laajentunut.

Hurrikaanikeskuksen mukaan myrskyn aiheuttama aallokko voi aiheuttaa keskiviikkoyönä ja torstaina tulvintaa Bermudan rannikolla.

Nykyennusteiden mukaan myrskyn on määrä kulkea noin 160 kilometrin etäisyydeltä saarten pohjoispuolelta. CNN:n mukaan edellinen Bermudalle rantautunut hurrikaani oli Gonzalo vuonna 2014.

Vaikka Humberto on suuntaamassa Atlantille, voi sen jälkeensä jättämä aallokko aiheuttaa edelleen hengenvaaraa Yhdysvaltojen kaakkoisrannikolla ja Bahamasaarten luoteisosissa. Alueilla voi olla seuraavien parin päivän aikana voimakkaita ja hengenvaarallisia aaltoja, kertoo hurrikaanikeskus.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut