Venäläismedia kertoo kahden suomalaismiehen saaneen viiden vuoden vankileirituomion – yrittivät karkuun tullitarkastusta ja heittivät tullimiehen ulos autosta

Median mukaan pakoyritys tapahtui Torfjanovkan raja-asemalla. LEHTIKUVA / MATTI BJÖRKMAN

STT

Kaksi Suomen kansalaista on venäläismedian mukaan tuomittu Venäjällä viideksi vuodeksi vankileirille. Tuomio tuli virkamieheen kohdistetusta väkivallasta.

Tuomio liittyy tapaukseen, jossa miehet yrittivät joulukuussa 2017 paeta tullitarkastusta Vaalimaan vastaisella Torfjanovkan raja-asemalla. Median mukaan miehet ajoivat rytäkässä tullipuomin läpi. Tuomio annettiin Viipurin kaupungintuomioistuimessa ilmeisesti viime perjantaina.

Ulkoministeriö ja Suomen Pietarin-pääkonsulaatti ovat tietoisia tapauksesta ja ne ovat seuranneet oikeudenkäyntiä, kertoo pääkonsulaatin lehdistövirkamies Jussi Palmén. Tapauksen yksityiskohtia tai henkilöiden kansalaisuutta hän ei kuitenkaan kommentoi.

–  Totta kai intresseissämme on varmistaa, että henkilöt saavat asianmukaisen kohtelun, jos he ovat oikeudenkäynnissä Venäjällä.

Suomen ulkomaan edustustot voivat auttaa vapautensa menettänyttä oikeusavustajan, oikeusavun ja tulkin saamisessa.

Pääkonsulaatti seuraa, millaisia jatkoavun tarpeita tuomion saaneilla henkilöillä on. Palmén ei kuitenkaan ota kantaa siihen, tullaanko tuomiosta valittamaan.

–  Kyseessä on asianosaisten päätös, emmekä voi ottaa kantaa siihen, mihin ratkaisuun kyseissä tapauksessa päädytään.

Heittivät tullitarkastajan liikkuvasta autosta

Gazeta.SPb.ru-sivuston mukaan miehet ylittivät pikkubussillaan rajan suurella nopeudella. Autossaan olleen tullitarkastajan he työnsivät ulos vauhdissa, jolloin tämä loukkaantui lievästi. Joidenkin nettisivustojen mukaan kaksikko uhkasi tarkastajaa pistoolia muistuttavalla esineellä, Gazeta.SPb.run:n mukaan miehillä oli pistooli.

Fontanka.ru kertoo miesten hylänneen autonsa samana päivänä ja ilmoittautuneen itse poliisille.

Tuomiosta uutisoineen Ilta-Sanomien mukaan alkujaan oli kerrottu, että vain toisella miehistä olisi Suomen kansalaisuus. Muun muassa Fontanka.ru kertoo kuitenkin nyt kummankin olevan Suomen kansalaisia.

Fontankan mukaan autoa kuljettanut mies on Viipurin asukas. Hänellä on venäläiseltä kuulostava nimi ja Fontanka nimittää häntä venäläisten "maanmieheksi", mikä voi viitata kaksoiskansalaisuuteen. Toisen nimi kuulostaa suomalaiselta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut