Rankkasateet saivat kadut ja kellarit tulvimaan Uudellamaalla – vettä satoi myös Postin logistiikkakeskukseen

STT

Rajut ja lyhytkestoiset sateet aiheuttivat kymmeniä vahingontorjuntatehtäviä eri puolilla Uudellamaalla keskiviikkoiltana, kertovat alueen pelastuslaitokset. Tiet lainehtivat ja vesi nousi asuntoihin Espoossa, Vantaalla, Keravalla ja Tuusulassa. Merkittäviltä aineellisilta vahingoilta kuitenkin säästyttiin.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Juha Virolainen kertoo, että vahingontorjuntatehtäviä oli Kerava–Tuusula–Vantaa-alueella lähemmäs 20. Reilun vartin sisällä Keravalla tehtäviä tuli kerralla 12.

Alikulkutunnelit ja talojen kellarit tulvivat, kun sadevesiviemärit eivät vetäneet. Myös rakennusten kattoja meni sateen voimasta rikki.

–  Perinteisesti syys- ja kevätmyrskyjen aikana tulee tällaisia. Nyt tuli vaan hyvin lyhyenä hetkenä ja pienenä puuskana. Onneksi saderintama liikkui sitten pois päin, Virolainen kertoo.

Keravan kauppakeskus Karuselli sekä Vantaalla sijaitseva Postin logistiikkakeskus kärsivät myös vesivahingoista, kun sade pääsi rakennuksiin sisään. Aineellisilta vahingoilta säästyttiin, eikä esimerkiksi ihmisten posti kärsinyt lainkaan.

–  Siellä on isompaa kappaletavaraa pakattuna suojamuoveihin, Virolainen kertoo logistiikkakeskuksesta.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Iiris Viljamaan mukaan Etelä-Suomen yli meni voimakas saderintama, joka oli voimakkaimmillaan Helsingin yläpuolella. Itään ja pohjoiseen siirtyessä sade kuitenkin laantui.

Ilmatieteen laitoksen mittauksen mukaan suurin tunnin sisällä tullut sademäärä oli Helsinki-Vantaan lentoasemalla mitatut 17 milliä. Sadevaroitus annetaan, jos vettä tulee yli 20 milliä tunnissa. Kuuden tunnin ajalta Helsinki-Vantaalla vettä oli tullut 20,3 milliä, Hyvinkäällä 18,1 milliä ja Porvoossa 16,5 milliä.

Taksi jäi veden varaan Espoossa

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Kalle Ristola kertoo, että vesi nousi useisiin asuntoihin Espoossa eivätkä sadevesiviemärit vetäneet kadulla.

–  Hetken aikaa satoi todella, todella rajusti, Ristola kertoo.

Espoon keskuksessa suorastaan tulvi. Liikenne oli poikki parin tunnin ajan Reviisorinkadun ja Siltakadun risteysalueella. Ristolan mukaan alueella autoilleet ihmiset kertoivat, että veden nousun sadeviemäristä näki silmin.

–  Siinä oli sellainen 300 metriä pitkä järvi. Kolme autoa jäi liikenneympyrän keskustaan, mihin ne olivat ajaneet, kun vesi nousi niin nopeasti. Yksi taksi jäi veden varaan ja oli ikkunoihin asti vedessä. Autolle ei varmaan käynyt hirveän hyvin loppupeleissä, Ristola sanoo.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Juha Virolainen kehottaa autoilijoita hidastamaan nopeuksiaan rankkasateiden aikana.

–  Muistutan myös turvavälien tärkeydestä. Todella monia läheltä piti -tilanteita oli huomattavissa liikenteessä hälytysajojen aikana. Onneksi tällä kertaa onnettomuuksilta säästyttiin, Virolainen lisää.

Kommentoi

Etusivulla nyt

Näytä kaikki

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut