UPM aikoo sulkea paperikoneen Raumalla – 179 työpaikkaa vähenee

Lisäksi UPM aikoo myydä Chapellen sanomalehtipaperitehtaan Ranskan Grand Couronnessa. LEHTIKUVA / Emmi Tulokas

STT

Metsäyhtiö UPM aikoo sulkea SC-paperikoneen Raumalla vuoden loppuun mennessä. Koneen sulkeminen johtaisi arviolta 179 työpaikan vähennykseen, ja yt-neuvottelut alkoivat heti tiistaina. Kahden muun paperikoneen tuotantoa jatketaan Raumalla normaalisti.

Lisäksi UPM aikoo myydä Chapellen sanomalehtipaperitehtaan Ranskan Grand Couronnessa. Suunnitelmien myötä UPM:n päällystämättömän eli SC-paperin kapasiteetti pienenisi 265  000 tonnilla ja sanomalehtipaperikapasiteetti 240  000 tonnilla, eli yhteensä noin puolella miljoonalla tonnilla. Vähennysten jälkeen UPM:n graafisen paperin tuotanto on noin 7,4 miljoonaa tonnia 15 tehtaassa.

–  Kysyntä on laskenut koko graafisessa paperissa vuodesta 2007. Rakenteellinen lasku on jatkunut tänäkin vuonna ja maailmantalouden hiipuminen on korostanut sitä. Erityisesti sanomalehtipaperissa ja SC-paperissa on ylikapasiteettia, sekä teollisuudessa että UPM:lla, sanoi UPM:n sanomalehti- ja vähittäiskauppapaperitoimintojen johtaja Anu Ahola STT:lle.

Euroopassa graafisen paperin kysyntä on hiipunut vuoden 2007 yli 40 miljoonasta tonnista alle 30 miljoonaan tonniin, Ahola kertoi. Suunta ei ole muuttumassa, kun sanomalehti- ja aikakauslehtipaperin kysyntä hupenee.

Nyt poistolistalle joutuneet Rauman ja Chapellen paperikoneet ovat tuotesegmenteissään kustannuskilpailukyvyltään UPM:n heikoimpia.

–  Aina kun leikkaustarve tulee, katsotaan aina kussakin segmentissä huonoiten kannattava, tulevaisuuteen nähden kilpailukyvyttömin tehdas, Ahola sanoi.

Suomen kannalta tilanne ei näytä nyt metsäyhtiön näkökulmasta kovin hyvältä, Ahola sanoo.

–  Suomi ei ole nyt kovin kilpailukykyinen ympäristö. Olemme kaukana markkinoista, kuljetuskustannukset ovat korkeat. Lisäksi Suomen puun hinta on valtavan paineen alla, Ahola totesi.

Tilannetta eivät helpota puheet hakkuurajoituksista, joista ei kuitenkaan tehdä päätöksiä, mutta jotka tuovat epävarmuutta. Energiasäädökset ovat vaihtelevat ja epävarmat. Keskustelu energiaveroista ja yritystuista on vellonut jo pitkään.

–  Lisäksi yksikkötyökustannukset ovat Suomessa huipputasolla, Ahola lisäsi.

Chapellen tehdas saa lisäaikaa, sillä sen myymiseksi aloitetaan tarjousprosessi. Jos varteenotettavaa tarjousta ei saada tammikuun puoliväliin mennessä, alkaa UPM valmistella tehtaan mahdollista sulkemista. Chapellen tehtaan yhdellä paperikoneella työskentelee 236 henkilöä.

Ammattiliitto Pro kertoi illalla Twitterissä, että Rauman tehtailla toimihenkilöt protestoivat yhtiön aikeita marssimalla ulos työpaikoiltaan. Ulosmarssin oli määrä alkaa tiistai-iltana kello 22. Takaisin työpaikalle toimihenkilöt palaavat 24 tunnin kuluttua eli myöhään keskiviikkoiltana.

Palvelukeskus siirtää töitä Puolaan

UPM aikoo lisäksi perustaa Puolan Wroclawiin uuden palvelukeskuksen, joka hoitaa erilaisia talouspalveluita. Toimi vaikuttaa yhteensä 168 työpaikkaan 11 eri toimipisteessä. Työpaikkoja siirretään myös Suomesta. Siirto toteutuu ensi vuoden kolmanteen neljännekseen mennessä.

UPM kirjaa vuoden 2019 kolmannen neljänneksen vertailukelpoiseen tulokseen vaikuttavina uudelleenjärjestelykuluina 33 miljoonaa euroa. Kulut liittyvät pääosin Rauman koneen suunniteltuun sulkemiseen. Sulkemisen odotetaan tuovan noin 20 miljoonan euron vuosittaiset säästöt.

Stora Enso lomauttaa Kouvolassa

Graafisen paperin kysynnän hiipuminen näkyi myös metsäyhtiö Stora Enson puolella. Yhtiö aloittaa yt-neuvottelut lomautuksista Anjalan paperitehtaalla Kouvolassa. Neuvottelut koskevat tehtaan koko 300 henkilön henkilöstöä ja ne kestäisivät korkeintaan 90 päivää.

Lomautustarvetta perustellaan markkinatilanteen heikentymisellä ja epävarmuudella paperin kysynnän kehittymisessä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut