Ruotsissa nimettiin uusia ministereitä – perhesyistä eronneen ulkoministerin seuraajaksi Ann Linde

Linde on aikaisemmin kantanut myös EU-ministerin salkkua. LEHTIKUVA / AFP

STT

Ruotsin uudeksi ulkoministeriksi on nimetty sosiaalidemokraattien Ann Linde. Hän on toiminut nykyisessä hallituksessa ulkomaankauppaministerinä ja pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaavana ministerinä. Hän on aikaisemmin kantanut myös EU-ministerin salkkua.

Samaa puoluetta edustava ulkoministeri Margot Wallström kertoi aikaisemmin eroavansa tehtävästä. Ero tuli monille yllätyksenä. Hänen mukaansa eron takana olivat perhesyyt, ja hän haluaa viettää enemmän aikaa miehensä, lapsiensa ja lastenlapsiensa kanssa. Wallström toimi ulkoministerinä viisi vuotta.

Göteborgin yliopiston valtiotieteiden professorin Ulf Bjereldin mukaan naisen valitseminen ulkoministerin tehtävään antaa legitimiteettiä maan feministiselle ulkopolitiikalle erityisesti ulkomailla.

Lisäksi sosiaalidemokraattien Eva Nordmark on nimetty työmarkkinaministeriksi. Nordmark korvaa EU-komissaariksi siirtyvän demarien Ylva Johanssonin. Saman puolueen Anna Hallberg valittiin uudeksi ulkomaankauppaministeriksi Linden tilalle. Hallberg on aikaisemmin toiminut varatoimitusjohtajana valtionsijoitusyrityksessä.

Professori: Ruotsin ulkopolitiikka kiinnostaa kansainvälisesti

Uutistoimisto TT:n haastatteleman professori Bjereldin mukaan Linde on ulkoministeri, jolla on merkittävä määrä poliittista kokemusta ministerinä ja kansainvälisistä tehtävistä.

Bjereldin mukaan Ruotsin ulkopolitiikka kiinnostaa kansainvälisesti. Ruotsi on esimerkiksi tunnustanut palestiinalaisten itsenäisyyden, mikä teki Wallströmistä epäsuositun poliitikon Israelissa. Bjereld uskoo, että palestiinalaiskysymykseen tuskin tulee suurta muutosta.

Bjereld ei usko, että Ruotsin ulkopolitiikka tulee muuttumaan merkittäväsi. Hän arvioi, että Linde keskittyy edeltäjäänsä enemmän Eurooppaan ja Euroopan unioniin kuin YK:hon.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut