Britannian parlamentti hylkäsi taas Johnsonin haluamat ennenaikaiset vaalit

Pääministeri Johnson on kokenut viime päivinä useita tappioita parlamentissa. Lehtikuva/AFP

STT

Britannian parlamentin alahuone on hylännyt esityksen ennenaikaisista parlamenttivaaleista 15. lokakuuta. Parlamentti hylkäsi vaalit jo kertaalleen viime viikolla, mutta niistä äänestettiin uudestaan, koska olosuhteet muuttuivat Britannian sopimuksettoman EU-eron estävän lain myötä.

Päätös oli odotettu, sillä oppositio oli jo ennakkoon ilmoittanut, ettei se aio hyväksyä vaaleja nytkään.

Uusien vaalien järjestämiseen olisi tarvittu kaksi kolmasosaa äänistä, eli 434 ääntä, mutta niitä kertyi vain 293. Vaaleja vastaan äänesti 46 alahuoneen jäsentä. Työväenpuolue ja Skotlannin kansapuolue SNP pidättäytyivät äänestyksestä.

Äänestämään päästiin vasta tiistain puolella kiivaan ja värikkään keskustelun jälkeen. Alahuone jää nyt viiden viikon istuntotauolle.

Pääministeri Boris Johnsonin mukaan istuntotauon tarkoitus on antaa hänen hallinnolleen mahdollisuus valmistella rauhassa uutta lainsäädäntöä. Opposition mukaan tarkoituksena oli jättää parlamentille niin vähän aikaa ennen lokakuun loppua, ettei sopimuksetonta brexitiä enää ehdittäisi estää.

Johnson uhosi, ettei hae lykkäystä

Ennen vaaleista äänestämistä Johnson ehti jälleen uhota, ettei aio pyytää lykkäystä brexitille, vaikka parlamentin hyväksymä laki velvoittaa hänet tekemään niin.

–  Tulen matkustamaan EU:n huippukokoukseen Brysseliin 17. – 18. lokakuuta ja neuvottelemaan lähdöstämme 31. lokakuuta. Toivottavasti sopimuksen kanssa, mutta tarvittaessa ilman sitä. En tule pyytämään uutta lykkäystä, Johnson sanoi.

–  Keksiipä parlamentti mitä tahansa tapoja käsieni sitomiseen, tulen silti ajamaan sopimusta, joka palvelee kansallisia etujamme, pääministeri jatkoi BBC:n mukaan.

Pääministeri ei tarkentanut, miten hän aikoo kiertää maanantaina hyväksytyn lain. BBC:n politiikan toimittajan Laura Kuenssbergin mukaan pääministerin kansliassa pohditaan koko ajan eri vaihtoehtoja tähän.

Tiistain puolelle venynyt maratonistunto oli yhtä tuskaa pääministerille alusta asti. sillä alahuone päätti niukalla enemmistöllä myös, että hallituksen on julkistettava kaikki Britannian sopimuksettomaan EU-eroon liittyvä materiaali, olivatpa kyseessä sitten kirjalliset dokumentit tai sähköinen materiaali aina tekstiviestejä myöten. Myös kaikki parlamentin istuntotauon pidentämiseen liittyvä materiaali on toimitettava parlamentille.

Päätös syntyi äänin 311–302. Päätös ei ole laillisesti sitova, mutta sen noudattamatta jättäminen olisi poliittisesti erittäin vaikeaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut