Hirmumyrsky Faxai iski Tokion itäpuolelle – yli 900  000 ilman sähköä

Hirmumyrsky Faxai rantautui Tokion itäpuolelle varhain aamulla paikallista aikaa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Japanissa voimakas taifuuni Faxai on rantautunut pääkaupunki Tokion itäpuolella varhain aamulla. Tuulet ovat puhaltaneet jopa 60 metriä sekunnissa. Taifuuni on tuonut mukanaan myös rankkasateita.

Uutistoimisto Kyodon mukaan yli 30 ihmistä on loukkaantunut. Yhden naisen kerrotaan saaneen vakavia vammoja, kun golfkentältä lentoon lähteneet pylväät osuivat taloon, jossa nainen ilmeisesti oli.

Noin 5  000 ihmistä Chiban ja Kanagawan prefektuureista on määrätty evakuoitavaksi, kertoo maan yleisradioyhtiö NHK Twitterissä. 2  000 ihmistä on hakenut turvaa väliaikaisista suojista.

Lisäksi kaikkiaan yli 390  000:ta ihmistä on kehotettu lähtemään kodeistaan, mutta kyseessä on vain suositus, ei ehdoton määräys.

NHK:n mukaan aamulla yli 900  000 ihmistä oli ilman sähköä Tokion alueella. Tuulet ovat lisäksi vaurioittaneet joitakin taloja ja kääntäneet autoja kyljelleen.

Sääennusteiden mukaan sateet ja tuulet voivat nousta ennätyskoviksi.

–  Olkaa täydessä valmiudessa puuskien ja korkeiden aaltojen takia ja olkaa varuillanne maanvyöryjen, tulvien ja yli äyräiden paisuneiden jokien kanssa, Japanin ilmatieteen laitos varoitti lausunnossaan.

Keskeisiä lähijuna- ja metrovuoroja jouduttiin perumaan Tokiossa aamuruuhkan aikana, mikä aiheutti kaaosta 36 miljoonan asukkaan kaupungissa. Myös luotijunaliikenteessä oli katkoksia, mutta aamun kuluessa liikenne saatiin palautettua. Junavuoroissa on silti yhä viivästyksiä.

Toistasataa maanantain lentoa Tokiosta oli niin ikään peruttu.

Ilmatieteen laitoksen mukaan taifuuni voi vaikuttaa myös Tokiossa oleskeleviin suomalaisiin. Ilmatieteen laitos on ollut yhteyksissä ulkoministeriöön asiasta. Ulkoministeriö suositteli Japanissa oleville suomalaisille matkustusilmoituksen tekemistä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut