Haaviston mukaan muiden EU-maiden ministerit ovat olleet kiinnostuneita yhteistyöstä Helsingin hybridikeskuksen kanssa

Britannian ulkoministeri Dominic Raab oli kokoustamassa Helsingissä jo torstaina. Lehtikubva / Jussi Nukari

STT

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo, että ulkoministerien epävirallisessa kokouksessa keskustellaan erilaisista hybridiuhista kuten valeuutisista ja siitä, miten hybridiuhkiin voidaan vastata.

Toimittajille puhunut Haavisto sanoi ennen astumistaan Finlandia-taloon, että muiden EU-maiden ulkoministerit ovat olleet kiinnostuneita Helsingin hybridikeskuksesta ja yhteistyöstä sen kanssa.

EU:n ulkoministerit ovat tänään koolla Helsingin Finlandia-talossa epävirallisessa ministerikokouksessa.

Hybridiuhkien lisäksi ulkoministerit keskustelevat muun muassa Lähi-idästä ja arktisesta alueesta. Lisäksi Länsi-Balkanin kumppanien kanssa keskustellaan alueellisesta yhteistyöstä.

Haavisto sanoo, että kaikilla mailla Länsi-Balkanilla on heidän omat tilanteensa ja Suomessa on tärkeintä, että EU:n laajentumisprosessi jatkuu. Hänen mukaansa on tärkeää, että keskusteluita Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa jatketaan. Suomen ulkoministerin mukaan esimerkiksi Pohjois-Makedonia on nähnyt paljon vaivaa aloittaakseen neuvottelut.

Haaviston mukaan brexitistä puhuttaessa unohdetaan helposti, että Länsi-Balkan on olemassa ja on maita, jotka haluavat olla EU-jäsenmaita.

Epäviralliset ministerikokoukset kuuluvat Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelmaan. Niissä ei tehdä varsinaisia päätöksiä, mutta keskustellaan ajankohtaisista teemoista.

"Irlanti ei ole saanut Britannialta varteenotettavaa vaihtoehtoa backstop-ratkaisulle"

Toimittajat kysyivät lähes kaikilta kokoukseen saapuvilta ulkoministereiltä brexitistä. Eniten kiinnostivat Britannian ulkoministerin Dominic Raabin ja Irlannin ulkoministerin Simon Coveneyn vastaukset.

Raabin mukaan on pötypuhetta, että parlamentin istuntokauden jäädyttäminen olisi jonkinlainen häpäistys perustuslakia kohtaan. Hänen mukaan jäädyttäminen on laillista, asianmukaista ja siitä on ennakkotapaus.

Keskiviikkona Britannian pääministeri Boris Johnson yllätti pyytämällä kuningatar Elisabetilta, että parlamentin istuntokausi jäädytetään syyskuun 9. päivänä ja että uusi istuntokausi alkaa 14. lokakuuta.

Kuningattaren täytyi muodollisena valtionpäänä hyväksyä pääministerin pyyntö parlamentin työn jäädyttämisestä.

Irlannin Coveney puolestaan sanoi toimittajille Helsingissä, että Britannian hallitus ei ole tehnyt konkreettista ja uskottavaa esitystä backstop-ratkaisun korvaamiseksi brexit-sopimuksessa. Hänen mukaansa kaikki haluavat sopimuksen, mutta Britannialta ei ole tullut mitään varteenotettavaa ehdotusta.

Britannian parlamentti on hylännyt useaan otteeseen entisen pääministeri Theresa Mayn EU:n kanssa hieroman brexit-sopimuksen. Suurimpana kiistakapulana on ollut backstop-järjestely.

Backstop tarkoittaa järjestelyä, jolla Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välinen raja pidetään mahdollisimman avoimena. Johnson on kritisoinut backstop-järjestelmää muun muassa epädemokraattiseksi.

Mogherini: EU tekee arktisella alueella enemmän kuin tähän asti

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini kertoi tiedotustilaisuudessa, että EU:n ulkoministerien epävirallisessa kokouksessa on keskusteltu muun muassa laajasti Lähi-idästä ja arktisen alueen tilanteesta.

Mogherinin mukaan on ensisijaisen tärkeää, että Persianlahdella tilanne ei pääse eskaloitumaan, keskusteluyhteys pysyy avoinna ja kansainvälisiä sääntöjä kunnioitetaan.

Korkean edustajan mukaan ulkoministerien keskusteluissa nousi esiin se, että Euroopan unioni sitoutuu mihin tahansa jäsenmaiden toimiin, jotka lisäävät yhteistyötä Persianlahdella ja vähentävät Persianlahden tilanteen eskaloitumista.

Arktisella alueella EU aikoo Mogherinin mukaan tehdä enemmän kuin se on tehnyt tähän asti. EU esimerkiksi suojelee alueen luontoa sekä yrittää pitää jännitteet pieninä.

Mogherini kiitteli Suomen ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) ystävällisyydestä ja tähänastisesta yhteistyöstä Suomen EU-puheenjohtajuuden aikana.

Eilistä kokousta varjosti brexit

Torstaina ulkoministerien asialistalla oli Hormuzinsalmen turvallisuustilanne sekä Suomen pyynnöstä Amazonin metsäpalot.

Eilen pelko Britannian sopimuksettomasta ja kaoottisesta EU-erosta varjosti muuten aurinkoista päivää Helsingissä, kun EU-ulkoministerit astelivat epäviralliseen kokoukseensa.

Ulkoministeri Haavisto kertoi eilen toivovansa edelleen, että brexit voitaisiin välttää tai se tapahtuisi neuvotellun sopimuksen mukaisesti. Haavisto kertoi välittävänsä samaa viestiä Britannian ulkoministeri Dominic Raabille.

Haaviston mukaan sopimuksettoman brexitin todennäköisyys kuitenkin kasvaa päivä päivältä, sillä sopimuksen yksityiskohtien täytäntöönpano vaikeutuu ajan huvetessa. Ulkoministeri totesi, että Britannia ei häviä Euroopasta EU-eron myötä, ja että yhteistyö valtion kanssa jatkuu monella saralla.

Britanniassa kuningatar Elisabet II hyväksyi pääministeri Boris Johnsonin pyynnön parlamentin työn jäädyttämisestä. Parlamentti aloittaa uuden istuntokauden lokakuun puolessa välissä vain muutama viikko ennen EU-eron määräaikaa. Oppositio on tuominnut Johnsonin toiminnan parlamentarismin vastaiseksi.

Ulkoministeri Raab ei ollut torstaina halukas kommentoimaan asiaa Finlandia-talolle kokoontuneelle medialle, vaan harppoi ripeästi toimittajien ohi suoraan tapaamiseen.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut