Uutissivusto: Trump pohti, voisiko hurrikaanin pysäyttää ydinpommilla

Presidentti kysyi eräässä hurrikaaneja koskevassa tilannekatsauksessa asiantuntijoilta, voiko Afrikan rannikolla muodostuvaa hurrikaania häiritä pudottamalla myrskyn silmään ydinpommin. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on ehdottanut useaan kertaan maansa turvallisuusviranomaisille, että ne selvittäisivät ydinpommien käyttöä hurrikaanien torjunnassa. Asiasta kertoi yhdysvaltalainen Axios-uutissivusto nimettömiin lähteisiinsä vedoten maanantaina.

Sivuston lähteiden mukaan presidentti kysyi eräässä hurrikaaneja koskevassa tilannekatsauksessa asiantuntijoilta, voiko Afrikan rannikolla muodostuvaa hurrikaania häiritä pudottamalla myrskyn silmään ydinpommin.

–  Sir, paneudumme siihen, tilannekatsauksen pitäjä oli vastannut uutissivuston lähteen mukaan.

Trump oli sen jälkeen kysynyt epäilevästi, kuinka monta hurrikaania Yhdysvallat voisi hoitaa ja toisti ehdotuksensa, että maan hallinto tulee väliin ennen kuin hurrikaanit rantautuvat.

Paikan päällä ollut lähde kertoi, että sen jälkeen kokoushuoneeseen laskeutui hiljaisuus, jossa "olisi voinut kuulla hyttysen pieraisevan".

Axios-sivusto ei kertonut, milloin tilannekatsaus pidettiin.

Trump otti maanantaina päivällä kantaa asiaan Twitterissä kutsumalla Axios-sivuston juttua valeuutiseksi.

–  Axiosin juttu, jonka mukaan presidentti Trump halusi räjäyttää hurrikaaneja ydinaseilla ennen niiden rantautumista, on naurettava. En koskaan sanonut näin. Vain lisää valeuutisia!

Vanha idea, joka on jo aiemmin ammuttu alas

Kyseessä ei ilmeisesti ole ensimmäinen kerta, kun Trump on ehdottanut vastaavaa ratkaisua. Toissa vuonna Trump kysyi hallintonsa kokeneelta virkamieheltä, pitäisikö hurrikaaneja pommittaa, jotta niiden rantautuminen estettäisiin. Tuolloin presidentti ei Axiosin mukaan maininnut ydinpommia.

Valkoinen talo ei suostunut kommentoimaan sivustolle "yksityisiä keskusteluja, joita presidentti on ehkä käynyt tai jättänyt käymättä kansallisen turvallisuuden tiiminsä kanssa".

Toinen presidentin hallinnon virkamies kuitenkin puolusti presidentin avausta.

–  Hänen tavoitteensa – estää katastrofaalisen hurrikaanin iskeytyminen maihin – ei ole huono, virkamies sanoi.

Trumpin idea ei ole uusi. Hurrikaanien pommittamista ehdotti alun perin presidentti Dwight Eisenhowerin hallinnossa työskennellyt tiedemies 1950-luvulla. Idea nousee silloin tällöin pinnalle, vaikka tieteilijöillä on yhteinen käsitys siitä, ettei pommittaminen toimi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut