Nordean pääekonomisti: Kauppasota alkaa vaikuttaa länsimaisten yritysten tuloksiin

Kauppasota kiihtyi jälleen eilen, kun Kiina ja Yhdysvallat mätkivät lisää tulleja toisilleen. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasota on ylittänyt analyytikoiden pelot. Perjantaina maat mätkivät toisilleen taas lisää tulleja, eikä suurvaltojen välillä olevasta pattitilanteesta näytä olevan mitään ulospääsyä.

Nordean pääekonomistin Tuuli Koivun mukaan pitkään jatkunut pattitilanne alkaa myös vaikuttaa jo länsimaisten yritysten tuloksiin. Eniten kärsivät yritykset, joille Kiina on loppumarkkinana tärkeä.

Koivun mukaan Kiinassa ulkomaisten tuotteiden kysynnän kasvu vääjäämättä hidastuu kauppasodan myötä.

–  Kiinasta tulee uutisia, että kuluttajat suhtautuvat hyvin nihkeästi sekä amerikkalaisiin että muihin ulkomaisiin tuotteisiin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan EU-presidentti Donald Tusk kommentoi lauantaina asiaa G7-kokouksesta sanomalla, että Yhdysvaltain kauppakiistat Kiinan ja Euroopan kanssa voivat aiheuttaa maailmanlaajuisen taantuman.

Missä menee tullinokittelun raja?

Koivu uskoo, että Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä vientikiellot ja epäilykset toista osapuolta kohtaan vain jatkuvat. Kiinan kantti näyttää kestävän yllättävän hyvin, ja Koivusta on todennäköistä, että Kiina vastaa Yhdysvaltain vastatulleihin.

AFP:n mukaan presidentti Donald Trump ilmoitti perjantaina, että olemassa olevat 250 miljardin arvoiseen kiinalaistuontiin kohdistuvat Yhdysvaltain tullit nousevat lokakuun alussa 25 prosentista 30 prosenttiin. Lisäksi syyskuun alussa voimaan tulevat uudet tullit 300 miljardin arvoiselle tuonnille nousevat 10:stä 15 prosenttiin.

Tullien korotus on vastatoimi Kiinan ilmoittamille uusille tulleille.

Kiina ryöpytti Yhdysvaltoja tullimaksujen korottamisesta lauantaina, ja sen kaupasta vastaavasta ministeriöstä todettiin, että "kiusaaja saa lopulta maistaa omaa lääkettään".

Asiantuntijapiireissä on pidetty huonona skenaariona, että kaikelle kaupalle tulisi 25 prosentin tulli.

–  Trump osoitti eilen, ettei se 25 prosenttia ollut mikään katto. Onko se sitten 45 prosenttia? Koivu miettii.

Koivu muistuttaa, että vaalikampanjassaan 2016 Trump esitti Kiinalle 45 prosentin tulleja.

Kauppasodan uusimmat käänteet saivat Wall Streetillä pörssikurssit voimakkaaseen laskuun. Dow Jones -indeksi putosi perjantaina 2,4 prosenttia, S&P -indeksi 2,6 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq Composite kolme prosenttia jo ennen kuin Trump ilmoitti uusista tulleista.

Maat ovat neuvotelleet toistuvasti kauppasopimuksesta, ja välillä ilmassa on ollut lupaavia merkkejä, mutta siitä huolimatta kauppasota on vain kiihtynyt.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut