Brasilian presidentti laittaa lisää pökköä pesään keskustelussa Amazonin metsätuhoista

Metsäpalo riehui torstaina Roboressa Boliviassa. Lehtikuva/AFP

STT

Brasilian presidentti syyttää ranskalaista virkaveljeään kolonialistisesta asenteesta Amazonin sademetsäpaloihin liittyen.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro kommentoi asiaa Twitterissä sen jälkeen, kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron oli vaatinut G7-maiden nostavan Amazonin metsäpalot keskustelujen aiheeksi tämän viikon kokoontumisessa. Brasilia ei kuulu G7-maihin.

Macron myös kutsui Amazonin paloja kansainväliseksi kriisiksi ja sanoi, että tulessa ovat maailman keuhkot, jotka tuottavat 20 prosenttia hapesta.

Bolsonaro sanoi, että Macron käyttää Brasilian sisäistä asiaa oman poliittisen hyödyn tavoitteluun. Lisäksi hän syytti ranskalaista virkaveljeään sensaatiohakuisuudesta.

–  Ranskan presidentin ehdotus siitä, että Amazonin tilanteesta pitäisi keskustella G7-maiden kokouksessa ilman alueen maiden läsnäoloa edustaa kolonialistista mentaliteettia, jolle ei ole sijaa tällä vuosisadalla, Bolsonaro kirjoitti Twitterissä.

YK:n pääsihteeri: Amazonia täytyy suojella

Macronin lisäksi muista maailman johtajista esimerkiksi YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on kertonut olevansa erittäin huolissaan paloista.

–  Ilmastokriisin keskellä emme voi sallia, että tärkeimmälle hapen ja luonnon monimuotoisuuden lähteelle tapahtuu yhtään enempää vahinkoa. Amazonia täytyy suojella, Guterres kirjoitti Twitterissä.

Keskiviikkona Brasilian presidentti vihjasi, että ympäristöjärjestöt olisivat tahallaan sytytelleet sademetsiä tuleen kostona siitä, että niiden rahoitusta on leikattu. Myöhemmin hän kiihdytti arvosteluaan sanomalla, että ympäristö- ja kansalaisjärjestöt lietsovat "ympäristöpsykoosia", jonka tarkoitus on vahingoittaa Brasilian taloutta.

Ympäristöasiantuntijoiden mukaan palot ovat yhteydessä kiihtyviin metsien hävittämiseen Amazonin alueella. INPEn mukaan metsää hävitettiin heinäkuussa neljä kertaa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Asiantuntijoiden mukaan presidentti on rohkaissut metsureita ja maanviljelijöitä raivaamaan metsiä viljelyskäyttöön.

Palot levinneet Peruun

Viranomaisten tietojen mukaan tammikuun ja elokuun välisenä Brasiliassa aikana on havaittu lähes 73  000 paloa, mikä on eniten sitten vuoden 2013. Valtaosa paloista oli Amazonin alueella

Brasiliassa metsien polttaminen on normaalia tähän aikaan vuodesta, kun metsiä raivataan viljelys- ja laidunmaiksi. Brasilian avaruustutkimuskeskuksen (INPE) satelliittitietojen mukaan maastopalot ympäri Brasilian ovat kuitenkin kasvaneet tänä vuonna jopa 85 prosentilla, kertoo BBC.

Palojen koko laajuus ei vielä ole selvillä, mutta niiden aiheuttamasta savusta on kärsitty Sao Paulossa ja useissa muissa Brasilian kaupungeissa kuluneella viikolla.

Naapurimaa Peru on ilmoittanut olevansa varuillaan Brasiliasta ja Boliviasta leviävien maastopalojen vuoksi. Myös Paraguay ja Bolivia taistelevat erillisiä maastopaloja vastaan. Ne ovat tuhonneet laajoja alueita maiden sademetsistä.

Ympäristöministeriä tervehdittiin buuauksin

Presidentti Bolsonaron mukaan maalla ei ole tarpeeksi voimavaroja taistella paloja vastaan, kertoo BBC.

Bolsonaro sanoi toimittajille torstaina, että maan hallinto ei saa sisäministeriötä lähettämään palomiehiä sammutustöihin.

–  Neljäkymmentä palomiestä taistelemaan tulipaloja vastaan? Resursseja ei ole. Tämä kaaos on saapunut, presidentti sanoi.

Brasilia isännöi parhaillaan YK:n alueellista ilmastonmuutoskokousta Salvadorissa. Hallinnon virkamies puolusti kokouksessa Brasilian ympäristöpolitiikkaa ja sanoi, että se noudattaa Pariisin ilmastosopimusta.

Samassa kokouksessa Brasilian ympäristöministeri Ricardo Salles saateltiin lavalle buuauksin.

–  Amazonin alue palaa, osa yleisöstä huusi Sallesille.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut