Trump loukkaantui Tanskan pääministerin Grönlanti-puheista: Meitä ei kohdella näin

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen on todennut että Yhdysvaltain presidentin haave ostaa Tanskalle kuuluva Grönlanti on "absurdi". LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo Tanskan pääministerin Grönlanti-kommentin olleen "häijy" ja "sopimaton". Tanskan pääministeri Mette Frederiksen totesi aiemmin, että Trumpin haave ostaa Tanskalle kuuluva Grönlanti on "absurdi".

Trumpin mukaan Frederiksenin kommentti oli sanottu todella häijyllä ja sarkastisella tavalla.

Trump päätti eilen perua syyskuulle suunnitellun Tanskan-vierailunsa. Perumisen syynä oli se, ettei Tanska ollut kiinnostunut keskustelemaan Grönlannin myymisestä.

–  Hän (Frederiksen) ei puhu minulle, hän puhuu Yhdysvalloille, Trump sanoi ja uhosi toimittajille, että Yhdysvaltoja ei enää voi kohdella samalla tavalla kuin hänen edeltäjänsä Barack Obaman aikana.

Trump kuitenkin sanoi, että Tanskan vierailu järjestetään myöhemmin. Hän ei tarkentanut ajankohtaa.

Tanskassa presidentin tuittuilua ei katsottu hyvällä. Frederiksen sanoi tiedotustilaisuudessa olevansa ärsyyntynyt ja yllättynyt Trumpin vierailun lykkääntymisestä. Hän kuitenkin korosti, etteivät maiden suhteet ole kriisissä.

Myös muut poliitikot kommentoivat perumista kärkkäästi.

– Herra presidentti. Olet päättänyt lykätä Tanskan-vierailuasi. Mikset vain peruisi? Meillä on kiire muiden asioiden kanssa, Tanskan kansanpuolueen varapuheenjohtaja Sören Espersen kirjoitti Twitterissä.

'Häijy' on presidentin haukkupankin vakiosana

Trump on käyttänyt häijy-sanaa kuvaillessaan monia naispoliitikkoja ja vallassa olevia henkilöitä. CNN:n mukaan Trump kutsui edustajainhuoneen demokraattipuhemiestä Nancy Pelosia "häijyksi, kostonhaluiseksi ja kamalaksi henkilöksi" haastattelussa Normandian maihinnousun vuosipäivässä.

Myös Sussexin herttuatar Meghan Markle on saanut saman leiman.

–  En tiennyt, että hän on häijy, Trump totesi brittitoimittajille kommentoidessaan Marklen aiempia lausuntoja presidentistä. Myöhemmin Trump korjasi tarkoittaneensa, että Marklen kommentit olivat häijyjä, ei Markle itse.

Häijyksi Trump on kuvaillut myös vuoden 2016 presidentinvaaleissa häntä vastaan kisannutta Hillary Clintonia ja ensi vuoden vaaleihin demokraattien ehdokkaaksi pyrkiviä senaattoreita Kamala Harrisia ja Elizabeth Warrenia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut