Kritiikissä rypevä Veikkaus perustaa eettisen neuvoston ja palkkioihin tulee vastuullisuusmittari

Monopoliyhtiö Veikkauksen hallitus lisää Veikkauksen palkitsemisjärjestelmään pelihaittojen kehittymistä seuraavan vastuullisuusmittarin, kertoo Veikkaus tiedotteessa. Veikkauksen hallitus teki asiasta periaatepäätöksen tänään.

Muutos koskee johtoa jo kuluvan vuoden osalta.

Lisäksi Veikkauksen hallitus päätti eettisen neuvoston perustamisesta ja velvoitti toimivan johdon valmistelemaan esityksen seuraavaan hallituksen kokoukseen.

Veikkaus on vähäsanainen uudesta vastuullisuusmittarista. Veikkauksen viestinnästä ei suostuta kertomaan, millainen vastuullisuusmittari on ja onko mittarista tehty jotain konkreettisempia päätöksiä.

Veikkauksen viestintäpäällikkö Tomi Auremaa ei myöskään sano, minkä takia tarkempia tietoja vastuullisuusmittarista ei anneta julkisuuteen.

– Tämä asia on sellainen, että tästä varmasti jossain vaiheessa julkilausutaan enemmänkin, mutta mitään aikatauluja en valitettavasti pysty sanomaan.

Auremaan mukaan kaikki julkisuteen annettava tieto on Veikkauksen lähettämässä tiedotteessa.

Tiedotteessa Veikkauksen hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo sanoo, että vastuullisuusperiaatteet ovat oleellisia kaikessa Veikkauksen toiminnassa.

–  Yhtiö on jatkuvasti tehnyt toimenpiteitä vastuullisuuden toteuttamiseksi ja hallitus on säännöllisesti arvioinut pelihaittojen ilmenemistä, Kallasvuo sanoo.

Veikkaus on saanut viime aikoina runsaasti kritiikkiä mainonnastaan ja palkitsemisjärjestelmästään.

Kritiikkiä yhtiö sai esimerkiksi radiomainoksestaan, jossa terapeuttihahmo kehotti pelaamaan Veikkauksen Toto-ravipeliä.

Veikkaus ilmoitti viime viikolla laittavansa puolet mainonnastaan tauolle syyskuun loppuun saakka ja tekevänsä markkinoinnistaan ulkopuolisen selvityksen.

Arpajaislain mukaan rahapelien pelaamista ei saa kuvata myönteisesti eikä pelaamattomuutta tai kohtuullista pelaamista saa kuvata kielteisesti.

Ohisalo valmis tarkastelemaan sitä, että peliautomaatit siirretään pois markettien auloista

Myös peliautomaattien sijoittelu on noussut jälleen keskusteluun. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi eilen olevansa valmis tarkastelemaan sitä, että peliautomaatit siirretään pois markettien auloista. Hän kertoi kannastaan vihreiden hallitusryhmän kesäkokouksen tiedotustilaisuudessa Porvoossa.

– Veikkauksen monopoliaseman peruste on pelihaittojen torjuminen. Selvitämme sisäministeriössä erilaisia vaihtoehtoja pelihaittojen vähentämiseksi. Itse olen valmis tarkastelemaan peliautomaattien sijoittelua niin, että ne mahdollisesti siirrettäisiin erillisiin tiloihin, joissa olisi myös hyvin vahva tunnistautuminen, että kuka kulloinkin pääsee pelaamaan, Ohisalo linjasi.

Hänen mielestään tunnistautuminen täytyy tulla pakolliseksi kaikkialla, mutta hän ei osannut sanoa, mikä tämän lain valmistelun tilanne ministeriössä on tällä hetkellä. Valmistelu aloitettiin jo edellisen sisäministerin Kai Mykkäsen (kok.) aikana.

Veikkausvoittovaroja saavien järjestöjen toimintaedellytykset täytyy kuitenkin Ohisalon mielestä turvata. Se on hänen mukaansa keskeistä.

Ohisalo sanoi tietävänsä tutkijataustansa ansiosta sen, että moni ylivelkaantunut saattaa päätyä uhkapelien ääreen, jolloin ylivelkaantumiskierre voi entisestään pahentua.

Hallitusohjelmaan on kirjattu arpajaislain uudistus hallituskauden alussa. Lain päivityksellä pyritään turvaamaan Veikkauksen toimintaedellytykset ”nopeasti muuttuneessa toimintaympäristössä”.

Sisäministeriön keväällä valmistuneessa esiselvityksessä tarkasteltiin muun muassa mahdollisuutta estää pelaajien pääsy ja rahansiirrot ulkomaisille nettikasinoille. Sisäministeriön mukaan ulkomaisen kilpailun väheneminen voisi myös vähentää Veikkauksen tarvetta markkinoida pelejään.

Ministeriöstä kerrotaan, että arpajaislain uudistuksen suuntaviivoista tai aikatauluista ei ole vielä sovittu.

Rinne mainonnasta: "Tällaista ei olisi pitänyt päästä tapahtumaan"

Pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi viime viikolla olevansa sitä mieltä, että Veikkauksen täytyy tarkistaa omia prosessejaan huomattavasti. Hän sanoo, ettei ole pitänyt Veikkauksen mainonnasta ja on hyvä, että rahapeliyhtiössä on nyt viimeistään herätty.

– Tällaista ei olisi pitänyt päästä tapahtumaan. Kysymys on kansanterveyden kannalta tärkeästä toimialasta monessa suhteessa ja myös hyvinvointivaltion tiettyjen elementtien rahoituksesta veikkaustuen kautta. Se (mainonta) ei saa johtaa siihen, että peliriippuvuus pahentuu tai ihmisten ahdinko pahenee.

Rinne antoi ymmärtää, että Suomessa voitaisiin jossain kohtaa harkita Ruotsin lisenssimallin kaltaista järjestelmää monopolin asemasta. Silloin toiminnasta tulisi luvanvaraista.

– Meillä on tällä hetkellä monopoli, ja olemme sen eteen tehneet töitä EU-jäsenyyden yhteydessä ja sen jälkeen. Sillä on ollut monia hyviä vaikuttavuuksia Suomeen, mutta maailma muuttuu, ja meidän täytyy tarkastella tilannetta maailman muutoksen myötä, hän muotoili.

Veikkauksen hallituksen poliitikkojäsenet ovat Rinteen mukaan tarpeellisia.

– On tärkeää, että siellä on myös poliitikkoja mukana.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut