Iisalmen korpikentällä käy vuosittain tuhansia lentoja – ison firman juhlavieraat ovat jääneet mieleen

Iisalmen lentokentän päällikkö Jarmo Korhonen on itsekin innokas ilmailija. Petri Karvinen

Petri Karvinen

Kyltti Ouluntien varressa on miltei huomaamaton. Jatko-opasteita ei ole.

Silti Iisalmen lentokentälle löytävät ne, joiden tarvitseekin löytää.

– Edelleen sitä törmää ihmisiin, jotka eivät tiedä, että Iisalmessa on tällainen paikka. Ilmailijan näkökulmasta se on tietysti vähän hassua, kentän päällikkö Jarmo Korhonen naurahtaa.

Korhonen on valvomattoman kentän yhteyshenkilö ja yleismies Jantunen. Hänen mukaansa Iisalmen lentokenttä on tyypillinen suomalainen pienlentokenttä.

– Täällä on 660 metriä asvaltoitua kiitotietä ja 300 metriä hiekkaa vielä jatkeena. Harrastajien lentokonehalli, kerhotalo ja puucee ovat ainoat varsinaiset lähipalvelut, hän luettelee.

Kentälle saa laskeutua ja sille nousta kuka tahansa, jolla on lentolupa. Käynneistä ei pidetä kirjaa, mutta Korhonen arvioi niitä olevan tuhansia vuodessa.

– Kyseleviä puheluita ilmailijoilta tulee viikoittain. Vilkkainta aikaa on kevät, kun harrastajien koulutukset alkavat ja matkalentäjätkin alkavat heräillä talviuniltaan.

Iisalmen lentokenttä perustettiin Partalan kylään vajaat 40 vuotta sitten. Toimintaa pitkään pyörittänyt Iisalmen lentokenttäyhdistys ajettiin alas vuonna 2012, minkä jälkeen kentästä on vastannut kaupunki.

– Ilahduimme, kun kaupunki päätti investoida kenttään heti, kun se otti vetovastuun, kentän ohella Ylä-Savon Ilmailijat ry:tä johtava Korhonen sanoo.

– He tekivät tänne noin 50 000 eurolla koneiden asvaltoidun seisonta-alueen ja rullaustien. Harrastajavoimin sellaiseen ei ikinä olisi rahaa.

Korhosen mukaan Iisalmessa on noin 50 ilmailuharrastajaa, jotka käyttävät kenttää aktiivisesti. Suurin osa heistä ilmailee joko ultrakevyillä koneilla tai lennokeilla.

Järeämmillä koneilla tapahtuva matkustajaliikenne on ollut harvinaista.

– Jokunen vuosi sitten tänne laskeutui ison yrityksen juhlaväkeä isohkolla Pilatus-koneella, Korhonen paljastaa.

– Sen kokoluokan laitteille kiitorata juuri ja juuri riittää. Aikoinaan Iisalmessa puhuttiin kentän laajentamisesta säännölliselle matkustajaliikenteelle, mutta suunnitelmat jäivät piirustusten asteelle, hän tietää.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut