Itä-Suomen poliisin tilastot tammi–kesäkuulta: Omaisuusrikosten määrä lisääntyi, väkivalta- ja seksuaalirikosten vähentyi

Seksuaalirikosten määrä väheni tammi–kesäkuun aikana liki 13 prosenttia, joka lukumäärällisesti on 23 tapausta vähemmän kuin viime vuonna. Tuire Punkki

Piritta Räsänen

Poliisin tietoon tulleiden rikoslakirikosten määrä väheni Itä-Suomessa edelliseen vuoteen verrattuna. Itä-Suomessa poliisin tietoon tuli ensimmäisen vuosipuoliskon aikana 18 055 rikoslakirikosta.

Rikoslakirikosten lukumäärä väheni nyt julkaistun tilaston mukaan Itä-Suomessa noin 700 rikoksella edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Prosentteina vähennys edellisvuoteen on 3,86 prosenttia.

Rikoslakirikosten määrän väheneminen johtuu lähinnä normaalista kausivaihtelusta. Lukumäärällisesti eniten vähennystä on tapahtunut petosrikoksissa, joita poliisin tietoon tuli tammi–kesäkuun aikana 144 tapausta vähemmän kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna.

Myös väkivalta-, huumausaine- ja seksuaalirikollisuuden määrät ovat ensimmäisen vuosipuoliskon aikana vähentyneet Itä-Suomessa.

 

Omaisuusrikosten määrä on lisääntynyt

Itä-Suomessa poliisin tietoon tuli tammi–kesäkuussa yhteensä 7 409 omaisuusrikosta, kun niitä viime vuonna vastaavana ajankohtana oli 364 rikosta vähemmän. Prosentteina omaisuusrikosten määrä kasvoi 5,17 prosenttia.

Lukumäärällisesti omaisuusrikoksista eniten on lisääntynyt varkausrikokset, joita poliisin tietoon alkuvuodesta tuli 123 tapausta viime vuoden alkupuoliskoa enemmän.

Prosentuaalisesti eniten kasvua oli ryöstöissä, jotka lisääntyivät vuoden ensimmäisellä puoliskolla liki 57 prosentilla. Lukumäärällisesti ryöstöjä oli 21 tapausta edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa enemmän.

 

Väkivaltarikosten lukumäärä kääntyi laskuun

Väkivaltarikokset vähenivät tammi–kesäkuun aikana viime vuoteen verrattuna. Väkivaltarikoksia tuli poliisin tietoon 119 tapausta vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Vähennyksen takana näyttää oleva yksityisellä paikalla tapahtuneet pahoinpitelyt, joiden määrä laski liki kymmenellä prosentilla, joka lukumäärällisesti on 112 tapausta edellisvuotta vähemmän.

Sen sijaan yleisellä paikalla tapahtuneiden pahoinpitelyiden määrä on pysynyt suunnilleen edellisvuoden tasolla ja törkeiden pahoinpitelyiden määrä on lisääntynyt kuudella tapauksella.

 

Seksuaalirikosten lukumäärä väheni

Seksuaalirikoksia oli tammi–kesäkuun aikana 23 tapausta vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Raiskauksia oli kaksi tapausta vähemmän kuin viime vuoden alkupuoliskolla ja lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä tuli poliisin tietoon yhdeksän tapausta vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Seksuaalirikoksia, joissa epäilty on ulkomaalainen tuli poliisin tietoon tammi–kesäkuussa 15 tapausta eli saman verran kuin vuotta aiemmin samalla ajanjaksolla. Raiskauksesta ulkomaalaistaustaista henkilöä epäillään alkuvuoden rikoksista yhdeksässä tapauksessa, vastaava luku vuotta aiemmin oli seitsemän tapausta.

Poliisin tietoon tulleissa seksuaalisissa ahdisteluissa oli ulkomaalainen rikoksesta epäilty vain yhdessä tapauksessa, kun vuotta aiemmin vastaavana ajanjaksona epäiltyjä oli neljä.

Lapseen kohdistuneita seksuaalisia hyväksikäyttöjä poliisin tietoon tammi–kesäkuussa 61 tapausta, joissa viidessä epäilty oli ulkomaalainen. Vastaavasti viime vuonna lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä ilmoitettiin poliisille 72 tapausta, joista kuudessa epäilty oli ulkomaalaistaustainen.

 

Huumausainerikosten lukumäärä on vähentynyt

Itä-Suomessa poliisin tietoon tuli tammi–kesäkuussa 995 huumausainerikosta, joista 26 oli törkeitä huumausainerikoksia. Törkeiden huumausainerikosten määrä on pysynyt suunnilleen samana kuin vuotta aiemmin.

Huumausainerikoksista alkuvuodesta 661 tapausta oli huumausaineen käyttörikoksia ja näistä tapauksista 312 liittyy rattijuopumuksiin. Vastaavana ajankohtana viime vuonna poliisin tietoon tuli 686 huumausaineen käyttörikosta, joista 307 tapausta liittyi rattijuopumuksiin.

Huumausaineiden näkyminen liikenteessä on lisääntynyt merkittävästi parin viime vuoden aikana.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.