Puistoon levitetyistä nakinpalasista löytyi oikeaa myrkkyä

Hapelähteenpuisto lähellä Kuopion matkustajasatamaa on yksi koiranulkoiluttajien suosimista puistoista. Jenna Lehtonen

Asta Tenhunen

Kuopiossa maahan kylvetyissä nakeissa oli sisällä rotanmyrkkyä. Asia on varmistunut poliisin teettämissä laboratoriotutkimuksissa keskusrikospoliisin laboratoriossa.

Hapelähteenpuistosta Hapelähteenkadun ja Suokadun väliltä löytyi useita kertoja maasta nakkeja tai nakinpalasia viime keväänä.

Nakkeja oli piilotettu muun muassa puiden alle puistoalueen viereen.

Poliisi sai ilmoituksia asiasta ja lähetti yhden löytökerran nakit tutkittaviksi, koska niissä epäiltiin olevan myrkkyä.

Laboratoriotutkimukset kestivät kauan, mutta niissä pystyttiin varmistamaan, että nakkeihin oli lisätty bromadilioinia, joka on voimakas rotanmyrkkynä käytettävä kemikaali.

Kuopiossa on aiemminkin tullut ilmi epäilyjä maahan jätetyistä lihapullista tai nakinpaloista, joissa on epäilty olleen myrkkyä esimerkiksi vahingon aiheuttamiseksi koirille. Yleensä epäilyt ovat olleet aiheettomia eikä myrkkyä ole löydetty.

Poliisin mukaan Hapelähteenpuiston tapauksessa tilanne on toinen ja myrkky on varmistettu kokein.

Tekijää ei kuitenkaan tiedetä. Nakkeja löydettiin maasta usein kertoina etenkin huhtikuussa, mutta tiedossa ei ole, milloin ne oli jätetty puistoon. Myrkkysyötit olivat voineet olla aiemmin lumessa, mutta paljastua vasta sitten, kun lumet alkoivat sulaa.

Poliisi kirjasi asiasta rikosilmoitukset eläinsuojelurikoksesta, mutta tutkinta asiassa on toistaiseksi päätetty, koska epäiltyä ei ole eikä sitä näillä tiedoin pystytä selvittämään.

Jos paikalla näkee jonkun levittävän nakkeja tai muita ruoan palasia maahan, asiasta kannattaa ilmoittaa poliisille. Jos asiassa tulee uusia havaintoja tekijästä, poliisi voi tutkia uudet havainnot eläinsuojelurikoksena.

Rotanmyrkkyä sisältävät ruoanpalat ovat vaarallisia etenkin koirille, mutta ne voivat olla vaaraksi myös esimerkiksi pikkulapsille.

Kommentoi

Mainos: PeeÄssä

Olitko paikalla, kun Kuopion Prisma avattiin?

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut