Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Gasum laajensi kaasun jakelua alkuvuoden aikana – kysyntä kasvussa

Energiayhtiö Gasum laajensi kaasun jakelua alkuvuoden aikana, ilmenee yhtiön osavuosikatsauksesta. Gasumin osakkuusyhtiö Manga LNG avasi kesäkuun alussa nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä vastaanottavan terminaalin Torniossa. Gasum teki myös sopimuksia LNG:n toimittamiseksi teollisuudelle sekä investoi biokaasulaitoksiin ja tankkausasemiin.

–  Kysyntä puhtaammille energiaratkaisuille on vahvassa kasvussa teollisuudessa, ja kaasun kokonaismyyntivolyymien ennustetaan edelleen kasvavan, arvioi Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen tiedotteessa. 

Hänen mukaansa kaasu vähäpäästöisenä polttoaineena tulee kasvattamaan rooliaan tulevaisuudessa niin merenkulussa kuin raskaassa liikenteessä ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Yhtiön liikevaihto kohosi tammi-kesäkuussa uusien sopimusten myötä 632 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 597 miljoonasta eurosta. Liikevoitto pysyi 73 miljoonassa eurossa.

Lamminen kertoo, että Tornion LNG-terminaali vastaa nesteytetyn maakaasun kasvavaan kysyntään ja vahvistaa LNG:n toimitusvarmuutta Pohjoismaiden pohjoisosissa.

–  Terminaali tukee merkittävästi alueen kilpailukykyä varmistamalla edullisen ja vähäpäästöisen energian saatavuuden paikallisen teollisuuden sekä meri- ja raskaan liikenteen tarpeisiin, Lamminen painottaa.

LNG on yleistynyt erityisesti meriliikenteessä. Muun muassa uudet valmistuneet ja tilatut uudet autolautat käyttävät LNG:tä polttoaineenaan. Suurten LNG-käyttöisten alusten tilauskanta on Gasumin mukaan kasvanut.

Lisää asemia kaasun tankkaamiseksi

Merkittävimmät LNG:n toimitussopimukset Gasum teki Forchemin ja Eastman Chemical Companyn kanssa. Gasum osti Mäkikylän biokaasulaitoksen Kouvolassa sekä teki investointipäätöksen biokaasulaitoksen rakentamisesta Lohjalle. Yhtiö jatkoi myös tankkausasemien lisäämistä.

–  Tarkastelujaksolla avasimme kolme asemaa raskaan liikenteen tarpeisiin ja kolme asemaa henkilöajoneuvoliikenteelle. Lisäksi myös muiden toimijoiden toimesta rakentuu uusia kaasutankkausasemia, mikä täydentää asemaverkostoa entisestään, Lamminen sanoo.

EU hyväksyi toukokuussa lopullisesti uusien raskaiden ajoneuvojen päästöjä koskevat raja-arvot. Gasumin mukaan asetetut tavoitteet tukevat vahvasti LNG-käyttöisen raskaan liikenteen ja tankkausinfrastruktuurin kasvua EU:n alueella.

Kaasuautojen määrä on tuplaantunut Suomessa viime vuoden alusta lähtien. Tämän vuoden alkupuoliskolla on Gasumin mukaan rekisteröity 1  400 kaasuautoa. Täyssähköautojen ensirekisteröinnit jäivät vajaaseen tuhanteen

Kasvusta huolimatta kaasuautojen määrä on vähäinen, ja kasvu sähköautojen ensirekisteröinneissä on ripeämpää kuin kaasuautojen.