Kirja-arvio: Tiina Lehikoisen Terra Nova ravistelee hereille ja saa tarkistamaan omia asenteita

Kirjat: Terra Novan ekologinen sanoma ravistelee hereille ja saa tarkistamaan omia asenteita.

Tiina Lehikoinen on Siurossa asuva kirjailija, kuvataiteilija ja taidekasvattaja. Marko Niemi

Eija Komu

Tiina Lehikoinen

Poesia 2019. 111 s.

Tiina Lehikoisen Multa-runoteos (2016) käsitteli kuolemaa, myös muistin kuolemaa. Terra Nova on Mullan sisarteos. Kirjailija avaa teoksen nimen monia merkityksiä. Se on paljon muutakin kuin latinan ”uusi maa”. Perusmerkitys saa rinnalleen muun muassa unelman patriarkaatin jälkeisestä sivilisaatiosta.

Teos alkaa uskomuksilla ja tarinoilla K:sta, Kolumbuksesta. Runominän suhde niihin on varauksellinen, ja hän haluaakin ”kääntää kaukoputkesi ympäri / ja nähdä näkymättömän, sovittaa paloja aukkoihisi”. Kolumbukselle ”valonhohde taivaanrannassa on ensimmäinen havainto uudesta maasta”. Siinä rinnalla runominä havaitsee myös muovin ja laivahylkyjen täyttämän meren.

Historiallisten anekdoottien haastajaksi tulee tämä hetki kännyköineen, kosketusnäyttökynineen ja tabletteineen. Terra Nova ottaa voimakkaasti kantaa tämän päivän hirveyksiin: Trumpin kaavailema Meksikon-muuri vaatii vielä ihmis- ja eläinuhreja.

Kolonialisti piilee meissä kaikissa. Me teemme löytöretkiämme avaruudessa, jossa ”rikkoutuneiden satelliittien jäännökset ovat meidän kiertotähtiämme, ne ovat meidän aukkojamme ja pimeyttämme”.

Maapallon kohtalo huolestuttaa: ”liikuttava pikku Atlas, taivaanpallon väkevä kantaja Maan poloiset harteillaan”. Turismin lieveilmiöt saavat tunnistamaan ja tunnustamaan: ”sinähän se olet, K, / minun paitani alla”.

Ajan ongelmaa Lehikoinen lähestyy tästä armottomasta ajastamme käsin: ”aika joka imee kaiken tyhjäksi”. Ihminen yrittää hallita kuolevaa kehoaan: ”Nettiin postatut itsemurhakuvat / kuin viimeinen yritys ottaa ruumiinsa haltuun / olla ruumiinsa nimi”.

Luonnollisen kuoleman ajatus voi olla sen sijaan jopa lohduksi, sillä se ei sanele viimeistä sanaa: ”me emme kasva pituutta vaan kerroksia, / maan syke kasaantuu / itää aurinkoja, oraita maatuvan orvaskeden alta”.

Terra Nova on väkevä ja haasteellinen teos. Sen ekologinen sanoma ravistelee hereille ja saa tarkistamaan omia asenteita ja tottumuksia.

Aina kirjallinen viitekenttä ei aukea. Vastaruno Edith Södergranille on sieltä helpoimmasta päästä. Typografiakokeilut eivät anna lisäarvoa merkityksille, mutta paljaan sanonnan voimallisuudessa on teoksen salaisuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.