Työmaaliikenteessä tunnin valvontaisku – jopa 120 kuljettajaa ajoi ylinopeutta

Moottoritiesiltojen työmaa vaikuttaa sekä moottoritien että Tasavallankadun liikenteeseen. Kadulla on alennettu nopeusrajoitus alueella liikkuvien työntekijöiden vuoksi. Juha Poutanen

Asta Tenhunen

Kun poliisi valvoi keskiviikkona liikennettä runsaan tunnin ajan Kuopion Tasavallankadulla, 120 kuljettajaa ajoi paikalla ylinopeutta.

Poliisi teki valvontaa automaattikameravalvonta-autolla ison siltatyömaan kohdalla, jossa nopeusrajoitus on alennettu 30 kilometriin tunnissa.

120 ylinopeutta ajanutta kuljettajaa on poikkeuksellisen suuri määrä noin lyhyessä ajassa. Lisäksi osa kuljettajista ylitti nopeusrajoituksen huomattavasti.

– 120 kuljettajaa ylitti nopeusrajoituksen ja kovimmat nopeudet rajoitusalueella olivat 70 kilometriä tunnissa, vanhempi konstaapeli Tita Poikonen Itä-Suomen poliisista kertoo.

Poliisi ei ole vielä purkanut kameravalvonta-auton kuvamäärää, joten tarkkaa tietoa ei ole, mikä osuus kuljettajista selviää huomautuksella, kuinka moni ylitti nopeusrajoituksen rikesakon verran ja kuinka monelle tulee päiväsakkoja.

– Yleensä kun valvomme kameravalvonta-autolla suurin osa tapauksista on huomautuksia. Nyt tuntuma on, että tällä paikalla oli muita paikkoja enemmän päiväsakolle meneviä ylityksiä sekä tavallista enemmän myös rikesakkoja.

Itä-Suomen poliisin kameravalvonta-auto oli keskiviikkona Tasavallankadulla, koska alueelta on tullut paljon valvontapyyntöjä.

Tasavallankadun yli menevät kaksi moottoritiesiltaa uusitaan kokonaan, joten siltatyömaan takia kohdalla on alennetut nopeusrajoitukset sekä moottoritiellä että moottoritiesiltojen alla olevalla kadulla.

– Alennetut nopeusrajoitukset ovat työmaalla erittäin perustellut, sillä alueella etenkin sillan alla liikkuu paljon työmiehiä. Työmiehet ovat kertoneet kokeneensa paikan erittäin turvattomaksi, Poikonen kertoo.

– Lisäksi valvontapyyntöjä on tullut tavallisista kansalaisiltakin. Kun osa kuljettajista ajaa nopeusrajoitusten mukaan, hurjastelijat aiheuttavat todellisia vaaratilanteita. Paikalla on nähty voimakkaita jarrutuksia ja alueella on todellinen peräänajovaara vauhtierojen takia.

– Ylipäätään kuljettajien pitäisi huomioida nykyistä paremmin työmaa-alueet ja niillä olevat nopeusrajoitusmerkit. Työmaiden rajoituksia ei noudateta niin hyvin kuin kiinteitä nopeusrajoitusmerkkejä.

Moottoritien ja Tasavallankadun risteyksen siltatyömaalla työskennellään kuitenkin välillä myös öisin sekä usein lauantaisin, joten varoitusmerkit ovat paikalla syystä läpi kesän.

Moottoritien päällä työmaata suojaavat vankat turva-aidat. Vajaa kaksi viikkoa sitten päihtynyt henkilöauton kuljettaja ajoi päin suoja-aitaa, kun ei hidastanut nopeutta ajoissa rajoituksen mukaisesti.

Poliisin mukaan ylinopeutta ajavat aiheuttavat alueella konkreettista vaaraa toisille autoille ja ihmisille.

– Rampilta moottoritielle tulevilla ei ole työmaan takia juurikaan kiihdytyskaistaa. Heidänkin pitäisi voida luottaa siihen, että muut tulevat nopeusrajoituksen mukaista nopeutta.

Poliisin automaattivalvonnan kuvista tulee ylinopeutta ajaneelle kuljettajalle postia yleensä viimeistään kahden viikon sisällä.

Poliisin mukaan samalla paikalla on luvassa nopeusvalvontaa jatkossakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.