Huonosti sammutettu nuotio johti maastopaloon – tuuli levitti liekit metsään

Pelastuslaitoksen johtoauto ja Riistaveden ja Kaavin sammutusautot kävivät sammuttamassa maastopaloa Riistavedellä. Juha Poutanen

Asta Tenhunen

Todennäköisesti huonosti sammutettu nuotionpohja johti maastopaloon Kuopion Riistavedellä keskiviikkona.

Melaniemessä Melaveden rannalla joku oli pitänyt tulia kalliorannalla ilmeisesti tiistai-iltana, sillä keskiviikkoaamuna liekkien havaittiin leviävän tuulen mukana rannalta läheiseen sammalikkoon ja sieltä edelleen kuusimetsään.

– Maastopalo levisi kalliorannalta sammaleisiin ja nousi rannalta läheiseen kuusikkoon ja poltti siellä puiden juuria. Kun palo levisi turpeesen, se aiheutti paikalle isot savut, palomestari Antti Korhonen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoo.

Kovalla tuulella levinneestä savusta oli havainto myös Kuopion lentokentän lennonjohdolla, joka ilmoitti havainnosta pelastuslaitokselle.

Savut levisivät laajalle niemeen eikä alkuun tiedossa ollut, mille alalle maastopalo on levinnyt.

Palomiehet kartoittivat alueen ja pysäyttivät palon noin 200 metrin päähän rannasta, josta se oli alkanut.

Vajaan kahden tunnin sammutustöiden jälkeen palomestari arvioi, että jälkivartiointi palopaikalla kestää vielä useita tunteja eli pitkälle iltapäivään.

Paloautot pääsivät paikallista tietä noin 300 metrin päähän palopaikasta, mutta sen jälkeen sammutusvälineet oli kannettava maaston läpi alueelle.

– Saimme apua paikalliselta asukkaalta, joka mönkijällään vei kalustoa palopaikalle, Korhonen kiittää.

Voimakas tuuli painoi tulipalon nyt metsään päin. Jos tuulen suunta olisi ollut toinen, liekit ja savu olisivat levinneet lähimpien asukkaiden suuntaan.

Paloa sammuttamassa oli pelastuslaitoksen väkeä Riistaveden, Kaavin ja Kuopion paloasemilta.

– Kun esimerkiksi uistelijat käyvät saarissa tai muilla rannoilla, on hyvä muistaa, että avotulen tekemiseen on oltava maanomistajan lupa, Korhonen muistuttaa.

Lisäksi Korhonen kehottaa sammuttamaan nuotion lopuksi hyvin vedellä tai esimerkiksi märällä hiekalla. Vaikka nuotio näyttäisi päällisin puolin hiipuneen, se voi jäädä kytemään maapohjaan, jos avotulta ei sammuta lopuksi kunnolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.