Näin jännittävästä taviksesta tuli sirkusammattilainen, vaikka klovnin piti tönäistä hänet väkisin lavalle

Milka Rissanen

Kun Sirkus Finlandian väellä on hetki aikaa hengähtää ennen illan esitystä, juontaja Seppo ”Sebastian” Tauriainen, 36, koluaa paikallisten teattereiden ilmoitustaulut.

– Kuopiolaiseen kesäteatteritarjontaan ja aikatauluihin en ole vielä ehtinyt tutustua. Mutta esimerkiksi Vuonna 85 kiinnostaisi lähtökohtaisesti. Aina ei vain aikataulut mene yksiin meidän omien näytösten ja niihin valmistautumisen vuoksi, tiistaina Sirkus Finlandian kanssa Kuopiossa näytökset aloittava Tauriainen harmittelee.

Joensuussa häntä lykästi: Sinkkolan Teatteri-Traktori esittää tänä kesänä Tauriaisen suosikkinäytelmän.

– Haluan käydä katsomassa Peter Panin aina, kun mahdollista, Tauriainen kertoo.

 

Oulussa varttunut Tauriainen pyöri kaupunkiin saapuneen sirkuksen alueella joka kesä. Hän tarjoutui tekemään pieniä tallihommia, kuten hoitamaan hevosia ja kameleita. Palkkioksi hän sai lipun illan näytökseen.

Maaginen tunnelma sai Tauriaisen palaamaan sirkukselle ilta toisensa jälkeen, mutta samalla takaraivossa kolkutti ajatus siitä, että pitäisi lähteä opiskelemaan.

– Vähitellen aloin ajatella, että ehkä voin seurata unelmaani.

16-vuotiaana Tauriainen viimein rohkaisi mielensä ja kysyi, voisiko päästä sirkuksen mukaan kiertämään. Sirkusperheen äidiltä tuli vastaus: ”Ota rönttövaatteet mukaan ja tule.”

– Sillä tiellä olen edelleen, Tauriainen hymyilee.

 

Tauriaisen tie tallitöistä maneesille avautui sattuman kautta. Ukrainalaisen taikuripariskunnan avustaja joutui yllättäen keskeyttämään kiertueensa, ja taikurit jäivät tyhjän päälle. Sitten he muistivat pojan, joka oli seurannut esityksiä ovensuusta joka ilta.

Tauriainen hyppäsi taikureiden mukaan ilman harjoittelua. Tilanteesta teki vielä ikimuistoisemman se, että presidentti Tarja Halonen oli katsomassa esitystä.

– Tuolla hän istui, aitiossa kahdeksan, Tauriainen kertoo ja osoittaa maneesin reunaa.

Tauriainen avusti pariskuntaa loppukiertueen ajan. Seuraavana vuonna hän pääsi jo tekemään omia esityksiään klovnina ja vatsastapuhujana. Aluksi esiintyminen pelotti niin paljon, että Tauriainen ei saanut itseään kävelemään lavalle.

– Silloin toinen klovni työnsi minut esiripun takaa yleisön eteen. Sitten oli pakko vain antaa mennä.

 

Viimeiset kolme vuotta Tauriainen on toiminut sirkuksen juontajana. Hänen mukaansa siinä on lyhyeen esitykseen verrattuna se etu, että hänellä on pari tuntia aikaa saada yleisö nauramaan. Siihenkin hänellä on omat kikkansa. Tauriainen etsii yleisöstä iloisia kasvoja, sillä nauru tarttuu.

– Jos yksi uskaltaa nauraa yleisössä ääneen, niin ympärillä olevatkin alkavat nauraa.

Sirkus on tuonut Tauriaisen elämään mukanaan itsevarmuutta. Suomen lisäksi hän on kiertänyt esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Ulkomailla erilaiset kulttuurit luovat omat haasteensa.

– Kiinassa yleisöstä oli vaikea lukea, viihtyvätkö he. Amerikkalaiset sitä vastoin ovat tottuneet viihteeseen, joten heidän naurattamisensa oli helppoa.

Kiertolaiselämä on Tauriaisen mukaan pääasiassa rikkaus. Koti kulkee aina mukana. Joskus väsyneenä hänen tekisi mieli kuitenkin vetää vaunu metsään, jossa voisi nauttia omasta rauhasta. Toistaiseksi Tauriainen ei kuitenkaan halua asettua.

– Elämäni rullaa hyvin pyörien päällä.

Sirkus Finlandia esiintyy Kuopio-hallin kentällä torstaihin 11.7.2019 saakka.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut