Etelä-Kaliforniassa maa järisi kahtena peräkkäisenä päivänä: "Olin autossa, ja se alkoi vain pomppia"

Los Angeles Times kertoo maanjäristyksen olleen Etelä-Kalifornian suurin sitten vuoden 1999. LEHTIKUVA / AFP

STT

Etelä-Kaliforniaa vavisutti perjantai-iltana maanjäristys, joka oli voimakkuudeltaan 7,1. Asiasta kertoo Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus USGS. Voimakas maanjäristys tapahtui perjantaina iltakahdeksan jälkeen harvaan asutulla alueella.

Kyseessä on jo toinen alueella kahden päivän sisään koettu maanjäristys, sillä torstaina alueella oli voimakkuudeltaan 6,4:n järistys.

CNN:n mukaan perjantain maanjäristys tapahtui noin 20 kilometriä koilliseen Ridgecrestin pikkukaupungista. Ridgecrestissa on raportoitu muun muassa loukkaantumisista ja tulipaloista, CNN kertoo. Lisäksi noin 1  800 asukasta oli vailla sähköjä.

Järistyksen ei tiedetä aiheuttaneen kuolonuhreja.

–  Raportoidut vammat ovat lieviä, kuten mustelmia ja pieniä haavoja, David Witt pelastuslaitokselta kertoo.

Kernin piirikunnassa sijaitsevassa Ridgecrestissä kerrottiin myös useista jälkijäristyksistä. Osa pikkukaupungin asukkaista oleskeli järistyksen jälkeen ulkona, koska he eivät uskaltaneet mennä sisälle taloihin.

–  Tärinä lakkasi hetkeksi, mutta alkoi sitten uudestaan. Se oli outoa. Tällä hetkellä minusta ei tunnu hyvältä olla sisätiloissa, Jessica Kormelink kertoi.

–  Olin autossa äitini kanssa, ja se alkoi vain pomppia, Ridgecrest Daily Independent -julkaisun toimittaja Jessica Weston kuvaili maanjäristystä CNN:lle.

Useita kaasuvuotoja

San Bernardinon piirikunnassa kahdelta pieneltä paikkakunnalta raportoitiin romahtaneista rakennuksista, sähkökatkoista ja kaasuvuodoista alkaneista tulipaloista.

–  Palomiehet ovat sulkeneet kaasuvuodot kaikkialta, missä se on ollut mahdollista. Asukkaat on evakuoitu taloista, joissa sulkeminen ei ollut mahdollista, San Bernardinon pelastuslaitos tviittasi.

Pelastuslaitoksen mukaan perjantain järistys aiheutti enemmän tuhoja kuin torstain järistys.

–  Koteja on liikkunut paikoiltaan, perustukset ovat halkeilleet. Yksi lievä vamma, pelastuslaitoksen työntekijät hoitavat potilasta, pelastuslaitos listasi tuhoja Twitterissä.

Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom julisti poikkeustilan San Bernardinon piirikuntaan. Poikkeustila oli julistettu jo aiemmin Kernin piirikuntaan.

Pelko vielä suuremmasta järistyksestä

Ridgecrest sijaitsee noin 240 kilometriä koilliseen Los Angelesista, missä järistys ravisutti rakennuksia ja aiheutti sähkökatkoja. Los Angeles Times kertoo maanjäristyksen olleen Etelä-Kalifornian suurin sitten vuoden 1999.

Perjantain järistys herätti pelkoa, että luvassa olisi vielä voimakkaampi järistys, joka aiheuttaisi tuhoa Etelä-Kalifornian suurissa kaupungeissa.

–  Tämä on maanjäristysten ketju. Nämä järistykset liittyvät toisiinsa, sanoo Kalifornian teknillisen korkeakoulun Caltechin seismologi Lucy Jones.

Jonesin mukaan on kymmenen prosentin mahdollisuus, että ensi viikolla seuraa jälleen maanjäristys, joka on voimakkuudeltaan seitsemän – tai suurempi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut