Uutta Juhannusneitoa Sonja Tirkkosta voi kuvailla kansainvälisesti savolaiseksi – "Interrail olisi unelmien täyttymys"

Sonja Tirkkonen odotti jännityksellä finaalin alkua Leppävirran Tulenliekissä. Peilistä vilkuilee vuoden 2018 Juhannusneito Sonja Länsivuori ja oikealla vuoden 2018 Juhannustyttö Jenni Partanen. Marko Happo

Pietu Heiskanen

Leppävirran Tulenliekki äityi viime perjantaina räväköihin aplodeihin. Taputukset eivät ilmestyneet tyhjästä. Savon Sanomien perinteinen Juhannusneito valitaan vuosittain juhannusaattona ja nyt viiden finalistin joukosta voittajaksi selviytyi 19-vuotias abiturientti Sonja Tirkkonen Kuopiosta. Hän keräsi yhteensä 29 prosenttia äänistä.

Tirkkonen palkittiin 1 000 euron matkalahjakortilla ja hänelle on luvassa palkkiollisia edustustehtäviä. Juhannusneito-kilpailussa etsitään sanavalmista ja esiintymistaitoista nuorta naista.

Vastavalittu Juhannusneito kertoo opiskelevansa kieliä suomen lisäksi. Hän lukee venäjää, ruotsia, englantia ja sanoo ymmärtävänsä myös saksaa. Tirkkosen äiti asuu Saksassa ja sukulaisia löytyy Virosta ja Venäjältä. Hän on itse kotoisin Kuopiosta.

– Rakastan tätä kaupunkia. Täältä on mahtava lähteä myös katsomaan muuta maailmaa, hän hymyilee.

Viimeksi Tirkkonen kävi Allegro-junalla Pietarissa. Uuden Juhannusneidon toiveissa on matkustaa joku päivä raiteilla koko Euroopan halki.

– Interrail olisi unelmien täyttymys. Juna on vieläpä ilmaston kannalta parempi vaihtoehto kuin lentokone, miettii Tirkkonen.

 

Tirkkonen uskoo, että kilpailussa oli hyötyä hänen kokemuksestaan asiakaspalvelijana. Hän haluaa olla luonnollinen ja välitön kohdatessaan uusia ihmisiä. Tirkkosen omien sanojen mukaan myös temperamenttia löytyy sopivassa suhteessa.

– Vanhempani ovat kertoneet, kuinka päiväkodissa julistin muille olevani temperamenttinen. En kyllä tiennyt silloin, mitä se sana edes tarkoittaa, hän naurahtaa.

Uuden Juhannusneidon suunnitelmissa on valmistua ensi keväänä ylioppilaaksi Kuopion Kallaveden lukiosta. Toiveissa olisi löytää opiskelupaikka Kuopiosta.

– Olen miettinyt hammaslääkärin tai rakennusarkkitehdin ammattia. Tulevaisuus on vielä auki, pohdiskelee Tirkkonen.

Juhannusneito-voitosta saatava kokemus voi kuitenkin aivan hyvin avata uusia ovia.

Juhannus on perinteiden sävyttämä keskikesän juhla, mutta tänä vuonna perinteisiin tuotiin uutta sävyä. Juhannusneidon lisäksi valittiin myös Juhannuslady.

50 ikävuoden ylittäneille naisille suunnatussa kilpailussa voittajaksi valikoitui Eila Thureson Kuopiosta. 59-vuotias asiakaspäällikkö oli silmin nähden onnellinen kilpailun voitosta.

– On ihanaa, että myös meille aikuisille naisille on olemassa tällaisia kisoja, Thureson riemuitsee.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.