Savonlinna on ehdolla kulttuuripääkaupungiksi 2026 – Hankkeen hengessä Ville Rusanen palkittiin omien juurien ylpeästi esillä pitämisestä

Ville Rusanen Savonlinnan oopperajuhlilta vuonna 2017. Akseli Muraja

Piritta Räsänen

Savonlinna on Itä-Suomen kaupunkien yhteinen ehdokas Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026. Saimaa-ilmiön -nimellä kulkevan hankkeen hengessä jaetiin ensimmäiset Ilmiömäiset-tunnustukset maanantaina Lake Seal -laivalla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Ensimmäisten tunnustuksien saajien joukossa on kuopiolaistaustainen oopperalaulaja Ville Rusanen. Tunnustusten jakamisperusteena oli erityisen merkittävä toiminta Itä-Suomen alueen taiteen, kulttuurin, elinvoiman ja yhteishengen edistäminen.

Rusanen valintaa perustellaan hänen tekemällä näyttävällä uralla Suomessa ja ulkomailla. Hän on toisen polven laulaja, jonka julkista kuvaa kuopiolaisuus ja itäsuomalaisuus leimaavat, ja omia juuriaan Rusanen on aina myös pitänyt ylpeästi esillä.

Perusteluissa todetaan, että Rusanen esiintyy säännöllisesti sekä synnyinkaupungissaan Kuopiossa että Savonlinnassa Oopperajuhlilla, jossa hänen merkittävimpiä roolejaan ovat olleet Kullervo-oopperan nimirooli ja saman oopperan toinen päärooli Kimmo.

Muut tunnustuksien saajat ovat savonlinnalainen historiaharrastajien yhdistys Pyhän Olavin kilta ry, yrittäjä Saimi Hoyer ja kulttuurijohtaja Sari Kaasinen.

 

Kulttuuripääkaupunkihaun ensimmäisen vaiheen hakukirjan valmistelu etenee hankkeena Etelä-Savon maakuntaliitossa. Työstä vastaavat hankkeen koordinaattorit muotoilija Anu-Anette Varho (YAMK) ja KTM Reko Tammi. Koordinaattoreiden työtä tukee valmisteluryhmä, joka muodostuu Mikkelin, Kuopion, Joensuun, Lappeenrannan ja Savonlinnan kaupunkien sekä Itä-Suomen liittojen työntekijöistä. Ryhmä on ollut tiiviisti mukana kulttuuripääkaupunkiasian edistämisessä koko Itä-Suomen alueella.

Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen iloitsee, että Savonlinnan kulttuuripääkaupunkihaku on edennyt hienosti. Savonlinnan hakemuksen erityisenä vahvuutena hän näkee hankkeen verkostomaisuuden. Itä-Suomen keskuskaupunkien ja liittojen mukanaolon ansiosta Savonlinnan valmistelu on tukevalla pohjalla ja sillä on laaja ylimaakunnallinen tuki takanaan.

Saimaa-ilmiö -hankkeen tiedotteessa kerrotaan, että tuleva kulttuuriministeri Hanna Kosonen näkee, että Suomella on kolme ehdokasta kulttuuripääkaupungiksi. Näitä ovat Savonlinna, Oulu ja Tampere.

Vuoden 2026 kulttuuripääkaupunki valitaan Suomesta. Aiemmin suomalaisina kulttuuripääkaupunkeina ovat toimineen Helsinki vuonna 2000 ja Turku vuonna 2011 ovat toimineet suomalaisina kulttuuripääkaupunkeina.

Euroopan kulttuuripääkaupungit (European Capitals of Culture) ovat näkyvin Euroopan unionin kulttuurituen muoto. Kulttuuripääkaupunkeja on nimetty vuodesta 1985 ja niitä rahoitetaan nykyisin Luova Eurooppa -ohjelmasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.