Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Mun sukupuoli ei oo sun huoli!" – Helsinki Pride -kulkue sai mukaansa ministeritason sateenkaarijuhlijoita

Koko pääkaupunki täyttyi lauantaina sateenkaaren väreistä, kun Helsinki Pride -paraati marssi vähemmistöoikeuksien puolesta kaupungin läpi.

Helsinki Pride on Suomen suurin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä tukeva kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma.

Poliisin arvion mukaan kulkueeseen osallistui noin 100  000 ihmistä. Paraati huipentui puistojuhlaan, johon osallistui arviolta kymmeniätuhansia juhlijoita.

Kulkue aloitti marssinsa puoliltapäivin Senaatintorilta ja matkasi hitaasti valuen Kaivopuistoon. Kulkueessa oli mukana myös useita rekkoja, joiden lavoilla järjestöt ja yhteisöt heiluttelivat banderollejaan.

Tapahtuma aiheutti liikennekatkoksia eri puolilla Helsingin ydinkeskustaa. Helsingin poliisi kertoi kolmen aikoihin lauantaina iltapäivällä Twitterissä, että liikenne sujuu taas normaalisti koko keskustassa.

 

Translaki kuohutti marssijoita

Kulkueen väkijoukosta kuului monenlaisia iskulauseita, joissa vaadittiin muun muassa tasa-arvoista oikeutta rakkauteen ja translain uudistusta.

–  Rakkaus kuuluu kaikille!

–  Mitä me halutaan? Translaki! Milloin me halutaan se? Nyt!

–  Mun sukupuoli ei oo sun huoli!

Setan mukaan Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka vaatii sukupuoltaan korjaavalta lisääntymiskyvyttömyyttä. Setan mukaan nykyinen translaki rikkoo sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia.

Kulkueessa nähtiin kaikenikäisiä ihmisiä vauvasta vaariin. Marssissa oli mukana useiden yhteisöjen ja yritysten edustajia.

Mukana marssijoilla oli sateenkaarilippujen lisäksi myös monia muita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tunnuslippuja, kuten trans- ja muunsukupuolisten, panseksuaalien ja aseksuaalien lippuja. Panseksuaalin seksuaalinen kiinnostus kohdistuu ihmiseen tämän sukupuolesta riippumatta. Aseksuaali puolestaan kokee hyvin vähän tai ei lainkaan seksuaalista kiinnostusta toisiin ihmisiin.

Kulkueessa kuunneltiin pride-väen suosikkimusiikkia aina Queenistä ja Lady Gagaan. Queenin edesmennyt nokkamies Freddie Mercury ja Lagy Gaga ovat molemmat laajalti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tunnustamia esikuvia.

 

Pääministeri ensimmäistä kertaa kulkueessa

Pääministeri Antti Rinne (sd.) osallistui kulkueeseen puolisonsa Heta Ravolainen-Rinteen kanssa. Heidän kanssaan rinta rinnan marssi myös Helsingin hiippakunnan entinen piispa Irja Askola.

Rinteen mukaan on hienoa, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ei tarvitse enää kulkea yksin.

–  Olen itse sitä ikäluokkaa, että olen elänyt ajan, jolloin rikoslaissa syrjittiin seksuaalivähemmistöjä. Vuonna 2019 tuntuu täysin käsittämättömältä, että vielä vuonna 1971 homoseksuaalisuus oli rikos, että vielä vuonna 1981 se katsottiin sairaudeksi ja että vasta vuonna 1995 kiellettiin syrjiminen seksuaalisen suuntautumisen vuoksi, Rinne totesi tiedotteessa.

Rinne on jo aikaisempina vuosina osallistunut kulkueeseen oppositiojohtajana ja nyt pääministerinä. Rinne on ensimmäinen Suomen pääministeri, joka osallistuu kulkueeseen.

 

Kirkko "käveli Raamatun sanan yli"

Kirkon osallistuminen kulkueen tukijoukkoihin on herättänyt kirkon sisällä närkästystä. Kirkkohallituksen johtoryhmä päätti alkukesästä, että kirkko lähtee Helsinki Priden tukijaksi.

Askolan lisäksi Prideen osallistuvat Helsingin nykyinen piispa Teemu Laajasalo ja Porvoon piispa Björn Vikström.

Joukko konservatiivisten järjestöjen ja herätysliikkeiden johtajia on moittinut kirkon Pride-yhteistyötä. He tukevat kannanotossaan neljää kirkkoherraa, jotka sanoutuivat Itä-Savo-lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan irti Pride-kampanjasta.

Kirkkoherrojen mukaan seurakuntalaisia on pöyristyttänyt tieto kirkon osallistumisesta Helsinki Priden viralliseksi tukijaksi. Nelikon mielestä Kirkkohallituksen johtoryhmä on ylittänyt valtuutensa ja kävellyt yli Raamatun sanan ja kirkolliskokouksen.

Myös kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen on aiemmin kritisoinut kirkon kumppanuutta avoimessa kirjeessään.

 

Ministerit seisovat vähemmistöoikeuksien takana

Tapahtuman suojelijana toimii tänä vuonna sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

–  Aina, kun joku sanoo, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajia puolustetaan liikaa, niin se on viesti siitä, että meidän täytyy puolustaa enemmän, tehdä entistä enemmän töitä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon eteen. Suomi ei ole missään nimessä vielä valmis, Pekonen sanoi videotervehdyksessään.

Pride keräsi muitakin ministeritason osallistujia yli puoluerajojen. Muun muassa työministeri Timo Harakka (sd.) ja pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r.) osallistuivat juhlahumuun.

Blomqvist kertoo haluavansa ottaa selkeästi kantaa ihmisoikeuksien puolesta.

–  Meidän on paremmin edistettävä tasa-arvoa ja torjuttava syrjintää sekä rakenteellisesti että mitä tulee asenteisiin. Haluan että tämän hallituskauden jälkeen voidaan todeta, että ollaan tehty Suomesta parempi maa seksuaalisille vähemmistöille, Blomqvist sanoi mediatiedotteessa.

Myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) peräänkuuluttaa jokaisen oikeutta olla oma itsensä.

–  On hienoa, että yhä useampi suomalainen osallistuu prideviikkoon osoittaakseen tukensa kaikkien ihmisten yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta, Henriksson totesi tiedotteessa.