Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansa ei unohtanut 150-vuotiasta kuopiolaista perinnejuomaa, vaikka Alko hylkäsi tuotteen 6 vuotta sitten – Savon Wiinaa -vodka palaa nyt Alkon valikoimaan

Savon Wiinaa -vodka palaa 150-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi kesäkuun lopulla Alkon tilausvalikoimaan. Juoma poistui Alkon valikoimista kesällä 2013, koska sen myynti ei yltänyt Alkon edellyttämiin lukuihin.

Juomaa valmistavan kuopiolaisen Lignell & Piispasen toimitusjohtaja Harri Nylundin mukaan kuluttajat eivät ole unohtaneet Sawon Wiinaa, vaikka sitä ei ole ollut saatavilla lähes kuuteen vuoteen.

– Kuluttajilta on näinä vuosina jatkuvasti tiedusteluja tuotteen saatavuudesta ja nyt kun sen valmistuksen aloittamisesta tulee kuluneeksi 150 vuotta, koemme, että on hyvä hetki vastata näihin toiveisiin ja tuoda se takaisin kuluttajien saataville, Nylund kertoo.

Kuopion tislaamo aloitti toimintansa syyskuun puolivälissä vuonna 1869. Yhtiö toi pian sen jälkeen markkinoille Sawon Wiinaa -vodkan. Pari vuotta myöhemmin Kuopiossa vuosina 1861–1888 ilmestynyt Tapio-sanomalehti, kirjoitti viinasta, että "Puhdistettu wiina h:ra Raninin tehtaasta on saanut niin suuren maineen, että sitä jo tilataan ja ostetaan sinnekin, mistä ennen tänne tuotiin; kymmeniä tuhansia kannuja vuosittain."

Aikoiaan juomaa mainostettiin mainoslauseella "Raikastaa hengityksen ja matkaansaattaa hövelin käytöksen."

Lignell & Piispasen mukaan Sawon Wiinaa oli vuonna 1871 niin suosittua, että se myytiin loppuun heti uuden erän ilmestyttyä hyllyille. Kieltolain kumoamisen jälkeen kuopiolainen tuote oli ensimmäinen viina, joka ehti markkinoille vuonna 1932. Sama tuote oli myös ensimmäinen yksityinen vodka, joka tuli markkinoille vuonna 1995 valtion monopoliaseman murruttua EU:n myötä.