Juhannus oli sään ääripäiden juhlaa: Yhtäällä hellettä ja toisaalla lähellä nollaa, 10  000 salamaa ja myrskypuuskia

Juhannuksen sää oli myrskypuuskia ja hellettä. LEHTIKUVA/Vesa Moilanen

STT

Juhannuksen 2019 sää jää muistiin vaihtelevuudestaan. Juhannusviikonlopun lämpöennätys, 28,5 astetta, koettiin perjantaina Varkaudessa ja Siilinjärvellä, kertoo Ilmatieteen laitos. Viime yönä Muoniossa mittari laski puolestaan vain 1,1 asteeseen.

Viime yönä Oulun Vihreäsaaressa tuuli nousi puuskissa myrskylukemiin, 26 metriin sekunnissa.

Juhannuksen sade-ennätys on taas aatolta Joensuusta, jossa satoi ukkoskuurossa kaikkiaan 58 millimetriä vettä kerralla.

Salamoita tuli juhannusaaton aikana Manner-Suomessa yli 10  000 kappaletta, jollaisiin vuorokausilukemiin päästään Ilmatieteen laitoksen mukaan arviolta kerran kesässä.

–  Vaihtelua oli suuntaan jos toiseen, toteaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Anja Häkkinen.

Juhannusaattona hellettä oli edellisen kerran vuonna 2013, tosin vain muutamalla havaintoasemalla maan etelä- ja lounaisosassa. Juhannuspäivänä hellettä oli viimeksi vuonna 2016, jolloin päivän ylin lämpötila nousi hellelukemiin monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa.

Yli 30 asteen lämpötiloja on osunut Ilmatieteen laitoksen mukaan juhannukseen vain harvoin.

Yksi mittaushistorian lämpimimmistä juhannuksista koettiin vuonna 1999. Tuolloin lämpötila nousi sekä juhannusaattona että juhannuspäivänä yli 30 asteeseen. Helteinen juhannus päättyi rajuihin ukkosiin. Yli 30 asteen lämpötiloja on mitattu juhannuksena myös vuonna 1973 ja 1935.

Tilastojen mukaan helteitä sattuu joko juhannusaattoon tai juhannuspäivään keskimäärin kerran neljässä, rannikolla kerran viidessä ja Lapissa kerran 10 vuodessa.

Lapissa keskikesä on monin paikoin läpikostea

Juhannussunnuntaita vietetään monin paikoin aurinkoisessa, mutta tuulisessa säässä. Pohjois-Suomessa juhannus on ollut sateinen, ja myös tänään vettä sataa monin paikoin.

Lämpötilat nousevat etelässä paikoin yli 20 asteeseen, pohjoisessa jäädään paikoin kymmenen asteeseen. Ilmatieteen laitos varoittaa puuskittaisesta länsituulesta maan keskivaiheilla ja itäosissa.

Alkava viikko tervehtii juhannuksesta lomalle jääviä poutasäällä. Lämpötilat eivät hellelukemiin nouse, mutta maan eteläosissa voidaan päästä yli kahdenkymmenen asteen lämpötiloihin.

Maan keski- ja pohjoisosissa voidaan tiistain mittaan saada kuuroittaisia sateita, mutta jatkuvat sateet väistyvät myös Lapissa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan keskiviikkona säässä tapahtuu käänne, ja kuivin jaloin juhannuksena selvinneet kastunevat.

–  Ennusteessa on vielä epävarmuutta, että matalapaine näyttäisi kulkevan maan etelä- ja keskiosien läpi itään keskiviikkoillan ja torstain aikana. Siinä voisi ihan tulla reippaasti vettäkin, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Hannu Valta sanoo.

Matalapainerintaman jäljessä Suomeen virtaa jäämereltä kylmää ilmaa, ja loppuviikko on selvästi viileämpi.

–  Aika kolealta näyttää perjantaina ja lauantaina. Etelässäkin voidaan jäädä 15 asteen tuntumaan, Lapissa ollaan lähempänä kymmentä astetta, Valta sanoo.

Keskikesän juhlasta palaajat ruuhkauttavat tiet

Juhannuksen paluuliikenteen ruuhkat olivat huipussaan sunnuntaina iltapäivällä. Tieliikennekeskuksen liikennepäivystäjä Erno Hakanen kertoo, että liikenne alkoi vilkastua kello yhden aikoihin.

Hakanen sanoo, että iltapäivällä autoilemaan lähtevät joutuvat ajamaan jonossa, mutta letkat liikkuvat varsin vauhdikkaasti.

–  Ajoneuvomäärät ovat kasvaneet aamusta, mutta toistaiseksi nopeudet ovat hyvällä mallilla, kertoo Hakanen.

Alkuiltapäivästä pahimmat ruuhkat olivat Lahden vieressä Nelostiellä etelän suuntaan. Siellä autoja voi olla jopa 3  000 tunnissa.

Lahdessa Renkomäen liittymässä liikenne ruuhkautui entisestään kolmen henkilöauton peltikolarin takia kahden jälkeen.

–  Valmiiksi ruuhkainen liikenne puuroutui. Liikenne ohjattiin yhtä kaistaa pitkin. Paikalla on lisäksi tietyömaa, päivystävä palomestari Vesa Läderberg sanoo.

Myös Teiskon rampit valtatie yhdeksällä Tampereen kupeessa ovat hanakat ruuhkautumaan. Kuutostie voi olla tiheään liikennöity.

Liikenne on tahmeampaa etelän suuntaan ajettaessa.

Muutamia kolareita ja ruuhkauttavia tieremontteja

Liikennepäivystäjän mukaan paluuliikenteessä on tapahtunut muutamia peltikolareita.

Kouvolan Utissa puoliperävaunurekan akseli syttyi palamaan. Yhdistelmä tukki Lappeenrannasta Kouvolaan menevän kaistan, ja poliisi ohjasi liikennettä vuoronperään yhden kaistan kautta.

Vakavilta onnettomuuksilta oli vältytty alkuiltapäivään mennessä, kerrotaan tieliikennelaitokselta.

Kiertotietä kannattaa kokeilla Seiskatiellä Loviisassa, jossa Hakasen mukaan menoliikenne jumiutui pahasti siltaremontin takia.

Liikenteenohjausyksikön päällikkö Mika Jaatinen kertoo tiedotteessa, että ajoreitti on hyvä suunnitella etukäteen.

–  Juhannusliikenteeseen kannattaa lähteä mahdollisuuksien mukaan ruuhka-aikojen ulkopuolella.

Liikennepäivystäjä arvioi, että ruuhkat alkavat helpottaa viimeistään kello 19, mutta liikenne on vilkasta kymmenen tienoille sunnuntai-iltana.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut