Juhannus moninkertaistaa liikenteen Savon pääväylillä – luvassa ruuhkaa viitostiellä ja valvontaa myös vesillä

Poliisi puhalluttaa kuljettajia juhannuksen aikana niin maanteillä kuin vesillä. Marko Happo

Asta Tenhunen

Juhannus moninkertaistaa liikenteen Itä-Suomen pääväylillä. Poliisin mukaan Pohjois-Savossa liikenteen odotetaan sujuvan hyvin, mutta Etelä-Savossa valtatie 5:n työmaa Juvan ja Mikkelin välillä voi muodostaa pullonkaulan vilkkaimman liikenteen aikaan.

Se on juhannuksen aikaan yksi Suomen vilkkaimmista tieosuuksista, kun pääkaupunkiseudulta väki lähtee kesän vietoon Savoon.

Työmaan kohdalla on juhannuksenkin ajan osin poikkeukselliset ajolinjat ja siksi alempi nopeusrajoitus, joten ruuhkautumista ei välttämättä pystytä välttämään.

– Tie voi ruuhkautua sekä meno- että paluuliikenteessä, ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisista sanoo.

– Poliisi valvoo etenkin juhannuksena Savoon tulevassa liikenteessä, miten se sujuu, eli ajonopeuksia, ohituksia ja turvavälejä.

Jos liikenne jonoutuu valtatie 5:llä tai 9:llä, poliisi muistuttaa, että ohitukset ovat täysin turhia jonoissa.

Juhannuksen maantieliikenteen arvioidaan olevan vilkkaimmillaan torstaina puolestapäivästä iltaan.

Paluuliikenteen huipun ennustetaan osuvan sunnuntai-iltapäivään, mutta paluuliikenne on yleensä menoliikennettä vähäisempää, koska osa jää juhannuksesta jo kesälomille ja liikenne hajautuu siksi eri suuntiin.

Kun juhannus etenee, poliisi keskittyy myös rattijuopumusvalvontaan.

Savon alueella on useita kesätapahtumia pitkin pitäjiä, joten poliisikin aikoo tehdä puhallutuksia ympäri maakuntaa. Valvontaa on etenkin huvipaikoilta tulevilla väylillä.

– Juhannuksen liikennemäärät kasvavat ja liikenteeseen liittyy monella lähtö maalle ja lomien alkaminen. Tavallista suurempi osa liikenteestä on vapaa-ajan liikkumista – liikkumista viihteen vuoksi. Sekin vaikuttaa onnettomuusriskiin, että ihmiset ajavat silloin aiempaa useammin vieraissa paikoissa tai esimerkiksi väsyneenä.

Pahkinin mukaan poliisi on varautunut valvontaan myös vesillä. Sääennuste lupaa juhannukseksi niin hyvää säätä, että veneilykesän uskotaan räjähtävän käyntiin juhannuksesta.

Pohjois-Savossa vilkkainta vesillä on yleensä Kuopion keskustan ja Rauhalahden edustalla, Keilankannassa ja veneilyreitillä Vehmersalmen ja Kuopion välillä.

– Valvonnalla pyritään vähentämään ruorijuopumuksia ja lisäämään pelastusliivien käyttöä. Viime vuosien veneilyonnettomuuksissa hukkuneista lähes kaikki olisivat pelastuneet, jos olisivat käyttäneet pelastusliivejä, Pahkin sanoo.

Viime viikkoina hukkumisia on tullut ilmi Suomessa jokaikinen viikko. Helteinen juhannus voi olla synkkä Savossakin.

– Poliisi on varautunut lähtemään veneellä vesillä. Käytössä on myös vesijetti. Lisäksi toki ruorijuopumusvalvontaa voidaan tehdä puhalluttamalla veneilijöitä vaikka laituriltakin eri paikoissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.