Viranomaiset ratsasivat Kuopion takseja – Tilanne osoittautui paremmaksi kuin pelättiin

Asta Tenhunen

Kuopiossa toimivista takseista pääosassa oli asiat kunnossa, kun poliisi, verottaja ja liikenne- ja viestintävirasto tekivät tarkastusiskun Kuopioon ja Siilinjärvelle viime viikon lopulla.

Viranomaiset tarkastivat 114 taksia, joista 59 prosentissa eli 67 autossa ei ollut mitään huomautettavaa päälle päin tarkastettavista asioista.

Havaitut puutteet olivat pääosin pieniä.

Yhdestä taksista matkustajan ei ollut helppo havaita hintatietoja.

Lisäksi 36 autossa luvanhaltijan nimi ja yhteystiedot eivät olleet matkustajan nähtävillä ja 19 tapauksessa kuljettajan nimi ei ollut matkustajan nähtävillä, vaikka niin pitäisi olla.

Harmaan talouden valvonnan tuloksia ei vielä tiedetä, sillä verohallinto vasta keräsi takseista tietoja, joita verrataan vielä verohallinnolla jo olemassa olevaan verotustietoon.

Kuopion seudun tilanne oli joka tapauksessa parempi kuin Itä- ja Länsi-Uudellamaalla maaliskuussa tehdyssä ratsiassa, jossa taksinkuljettajien joukossa oli jopa päihtynyt kuski sekä useita poliisin etsintäkuuluttamia henkilöitä.

Kuopiossa ja Siilinjärvellä kaikilla kuljettajilla oli ajo-oikeus ja kaikki taksiautot olivat liikennekelpoisia ja rekisteröity taksikäyttöön.

– Myös taksinkuljettajan ajolupa löytyi kaikilta samoin kuin asianmukainen taksiliikennelupa, ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisista kertoo.

Viranomaiset kohdistivat valvonnan Kuopiossa ja Siilinjärvellä takseihin, jotka kuljettivat parhaillaan asiakkaita.

Valvontaisku tehtiin kahtena eri päivänä Kuopiossa kauppatorilla sekä joillakin muilla taksiasemilla. Siilinjärvellä tarkastuspaikka oli Kuopion lentokenttä Rissalassa.

Ratsioihin osallistui kahdeksan poliisia, neljä verotarkastajaa ja neljä muuta asiantuntijaa.

Liikenne- ja viestintäviraston Traficomin tarkastajat ohjeistivat esimerkiksi heti taksinkuljettajia ja taksiluvanhaltijoita, että luvanhaltijan nimi ja yhteystiedot sekä kuljettajan nimi pitää olla matkustajan nähtävillä.

Puutteet kehotettiin saman tien korjaamaan.

Verohallinnon tarkastajat keskittyivät tarkastamaan taksamittarien toiminnot ja kuljettajien palkka-asiat. Ne olivat päällisin puolin kunnossa, mutta jälkityöt voivat tuoda vielä muuta tietoa asiasta.

Viranomaiset aikovat jatkaa yhteisvalvontatarkastuksia, koska niillä viranomaiset saavat yhdellä pysäytyksellä tarkastettua kukin omaan toimivaltaansa kuuluvat asiat.

Taksiliikennettä koskeva sääntely muuttui viime vuoden kesänä.

Uudessa hallitusohjelmassa on kirjaus, että taksiliikenteen turvallisuus, palvelujen saatavuus ja toimet harmaata taloutta vastaan aiotaan käydä vielä läpi ja tarvittaessa lainsäädäntöä muutetaan vielä tällä hallituskaudella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.