Antti Rinteen hallitus sai eduskunnan luottamuksen – tukea myös Harkimolta ja yhdeltä kokoomuslaiselta

Oppositiopuolueet ovat tiukasti arvostelleet hallitusohjelmaa viime päivien eduskuntakeskustelussa. Kuvassa kokoomuksen Petteri Orpo ja Kalle Jokinen. Lehtikuva/ Emmi Korhonen

STT

Tuore hallitus sai torstaina odotetusti eduskunnan luottamuksen. Antti Rinteen (sd.) hallitus sai luottamuksen äänin 113–75. Tyhjiä ääniä ei annettu. Poissa oli 11 edustajaa.

Viime viikolla nimitetyn hallituksen odotettiin selviävän äänestyksestä selkein lukemin, sillä hallituspuolueilla eli SDP:llä, keskustalla, vihreillä, vasemmistoliitolla ja RKP:llä on eduskunnassa yhteensä 117 kansanedustajaa.

Lisäksi Liike Nytin kansanedustaja Harry Harkimo oli sanonut tukevansa uutta hallitusta ja hallitusohjelmaa.

–  Niille molemmille on annettava mahdollisuus, Harkimo sanoi tiistain täysistunnossa.

Lisäksi hallitus sai yhden luottamusäänen myös oppositiopuolue kokoomuksesta. Pöytäkirjan mukaan äänen antaneen Sofia Vikmanin (kok.) oli kuitenkin pitänyt äänestää luottamusta vastaan.

Hallitusohjelmaa ruodittiin kaksi päivää

Hallitus antoi tiistaina eduskunnalle tiedonannon hallitusohjelmasta. Hallitusohjelmaa ruodittiin perusteellisesti eduskunnan suuressa salissa tiistaina ja keskiviikkona. Keskustelun aikana oppositiopuolueet perussuomalaiset, kokoomus ja kristillisdemokraatit kukin esittivät epäluottamusta uudelle hallitukselle.

Perussuomalaiset kritisoi hallitusta muun muassa asumisen ja autoilun kustannusten lisäämisestä, kokoomus taas on moittinut hallituksen talouslinjaa höttöiseksi ja vaatinut hallitusta pikaisesti esittämään toimia työllisyyden parantamiseksi.

Esimerkiksi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo luonnehti keskiviikkona hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikkaa "höttöiseksi".

Rinteen hallituksen kaavailemat menolisäykset nojaavat pitkälti työllisyysasteen kohoamiseen 75 prosenttiin vaalikauden aikana. Orpon mielestä hallitus on nyt maksamassa uudistuksiaan rahalla, jota ei ole vielä ansaittu. Hän vaati hallitusta pikaisesti tuomaan pöytään työllisyyttä parantavia toimia

–  Tuokaa minulle yksi ekonomisti, joka kehuu tai puolustaa tätä talouspolitiikan linjaa. Ei löydy sellaista, Orpo väitti.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut