Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metsähallitus polttaa metsää suojelualueella – Tavoitteena saada alueelle uusia hyönteisiä ja monipuolistaa metsää

Metsähallitus ennallistaa metsää polttamalla perjantaina Älänteen Natura-suojelualueella Rautavaaralla Pohjois-Savossa. Poltettava alue sijaitsee Harjuntakanen-järven länsirannan rinteessä. Metsä on 90-vuotiasta männikköä, ja alue on pinta-alaltaan noin viisi hehtaaria.

Perjantaina poltosta tulee muodostumaan runsaasti savua, joka on havaittavissa laajalla alueella polton aikana ja parin päivän ajan polton jälkeen. Metsähallitus tiedottaa, että poltto on huolellisesti suunniteltu, jotta sen toteutus olisi turvallista.

Ennallistamispoltossa valtaosa puista jatkaa kasvuaan ja vain pieni osa kuolee. Näin metsä jää polton jälkeen kehittymään itsekseen ja metsän rakenteen on tarkoitus monipuolistua uusien taimien kasvaessa kuolleiden puiden tilalle.

 

Metsän ennallistamispoltto on osa EU-rahoitteista Paahde Life -hanketta, jossa työskennellään metsäpaloista hyötyvien lajien hyväksi. Metsähallituksen suojelubiologi Anna-Riikka Ihantolan mukaan esimerkiksi kulokauniainen ja kaskikeiju hyötyvät metsän poltosta.

­– Poltot ovat ekologisesti paras ja luonnollisin tapa ennallistaa havumetsiä, Ihantola kommentoi.

Paloista hyötyvillä hyönteislajeilla on erityisiä aistinelimiä, joilla ne havaitsevat palaneet alueet kaukaa. Paloalueet havaittuaan ne hyödyntävät niitä uutena elinympäristönään. Hyönteisten perässä tulevat esimerkiksi pohjantikat, jotka naputtelevat kovakuoriaistoukkia puiden kaarnan alta.

Metsähallitus on 30 vuoden aikana tehnyt yli 200 ennallistamispolttoa 100 suojelualueella. Ensimmäisen ennallispolton Metsähallitus teki kesäkuussa 1989 Pohjois-Karjalan Patvinsuolla. Poltoilla matkitaan luontaisia paloja, jotka ovat tärkeitä pohjoisten metsien monimuotoisuudelle.