Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-parlamentin oikeistopopulistit kertovat huomenna ryhmästään – mukana yhdeksän puoluetta

Maahanmuuttovastaiset populistipuolueet näyttävät jäävän Euroopan parlamentin viidenneksi suurimmaksi ryhmäksi. Kansallismielisten puolueiden tavoitteena oli muodostaa parlamenttiin mahdollisimman suuri ryhmä.

Joukko puolueita kertoo huomenna Brysselissä ryhmän muodostamisesta. Paikalle on tulossa yhdeksän puoluetta, muun muassa perussuomalaiset, jota edustaa puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Ryhmän Venäjä-mielisyyttä arvostellut ruotsidemokraatit ei tiedotustilaisuuden kutsun mukaan ole paikalla. Myöskään Britanniassa vaalivoiton saanut Nigel Faragen brexit-puolue tai Unkarin valtapuolue Fidesz eivät ole mukana.

Paikalla ovat Ranskan Marine Le Penin Kansallinen liittouma, Italian Matteo Salvinin Lega, Saksan AfD, Itävallan FPÖ, Belgian Flanderin Vlaams Belang, Tshekin SPD, Viron Ekre ja Tanskan kansanpuolue.

Nämä puolueet saivat Euroopan parlamenttiin toukokuun lopun vaaleissa 73 europarlamentaarikkoa. Näin ryhmä jäisi nipin napin pienemmäksi kuin vihreät, jolla on 75 europarlamentaarikkoa verkkosivuilla julkaistun listauksen mukaan.

 

EU-myönteisillä tukeva enemmistö

Ryhmän koko vaikuttaa muun muassa valiokuntien puheenjohtajuuksien jakamiseen ja siihen, missä järjestyksessä niille myönnetään salissa puheenvuoroja.

Suurin ryhmä Euroopan parlamentissa on Euroopan kansanpuolue EPP, johon Suomesta kuuluvat kokoomus ja kristillisdemokraatit. Toiseksi suurin on sosiaalidemokraatit, kolmanneksi suurin keskustan ja RKP:n liberaaliryhmä Alde, neljäs vihreät ja viidenneksi suurin oikeistopopulistien uusi ryhmä.

Kolme tai neljä suurinta EU-myönteistä ryhmää riittävät muodostamaan tukevan enemmistön, jotta EU:n viisivuotiskausi saadaan käyntiin.

Euroopan parlamentin poliittisten ryhmien pitää ilmoittaa heinäkuun ensimmäiseen päivään mennessä nimensä, tavoitteensa ja kokoonpanonsa. Periaatteessa on siis mahdollista, että kansallismielinen oikeistoryhmä yrittää houkutella riveihinsä lähiviikkoina vielä lisää puolueita.