Hawkien taitolentoryhmä tulee esiintymään Kuopioon – lentoesityksistä melua koko keskustaan

Midnight Hawks -lentäjät ovat Ilmavoimien virallinen taitolentoryhmä. Ari Viuhko

Asta Tenhunen

Puolustusvoimien kesäkiertue tuo myös Midnight Hawks -taitolentoryhmän esityksen Kuopion keskustan tuntumaan.

Midnight Hawks on Suomen ilmavoimien virallinen taitolento-osasto, jota on nähty Savossa lähinnä lentonäytöksissä Rissalassa.

Hawkien taitolentoryhmän esityslento nähdään torstaina 13. kesäkuuta Kuopion matkustajasataman tapahtumassa ensimmäistä kertaa.

Lisäksi alueella esiintyy Karjalan lennoston Hornet-hävittäjä. Hornet-hävittäjän esityslento on nähty satamassa jo kahtena edellisenä vuotena eli kesällä 2017 ja 2018.

Sekä Midnight Hawksien että Hornetin esiintymiselle on säävaraus eli jos pilvet ovat alhaalla, esitykset eivät ole nähtävissä eikä niitä lennetä. Sunnuntaina annetun sääennustuksen mukaan säästä ei pitäisi kuitenkaan olla estettä lennoille.

Hävittäjien esiintyminen kaupunkikeskustan vieressä kuuluu selvästi koko keskustaan ja näkyykin osittain ympäri taajama-aluetta. Ilmavoimien mukaan lennot tulevat aiheuttamaan voimakasta melua alueella.

Ensimmäisenä vuotena Hornetin tempuista keskustassa tuli useita tiedustelusoittoja viranomaisille ja Savon Sanomien toimitukseen, mutta vuosien varrella tapahtuma on tullut jo lähiasukkaille tutummaksi.

Varsinainen kesäkiertueen tapahtuma on koko illan ajan matkustajasatamassa satamatorilla.

Koko tapahtuma-alue on alkuillasta lennätyskieltoaluetta eli kuvauskopterien lennättäminen alueella on kiellettyä.

Lisäksi veneilyä sataman lentojen alapuolella sekä esitysten turva-alueella tulee välttää torstaina kello 17.30–18.00. Kaksi kilometriä pitkä esityslinja sekä turva-alue ulottuvat Haapaniemeltä Väinölänniemen ja Rönön yli aina Itkonniemelle asti.

Satamatorille on vapaa pääsy, mutta toiveena on, ettei alueelle tuotaisi koiria tai muita lemmikkieläimiä melun niille aiheuttaman haitan vuoksi.

Puolustusvoimat suosittelee lisäksi kuulonsuojausta etenkin lapsille.

Kesäkiertueen tapahtuma-alue aukeaa torstaina jo kello 14. Satamatorilla on esillä Ilmavoimien ja Karjalan lennoston toimintaa. Erityisesti esittelyssä on nykymuotoinen varusmiespalvelus sekä naisten vapaaehtoinen asepalvelus.

Karjalan lennoston lisäksi esittelypisteitä pitävät Pohjois-Savon aluetoimisto, Maanpuolustuskoulutus ry ja Rissalan sotilaskoti.

Esityslennot alkavat kello 17.35 ja ovat ohi noin 20 minuutissa.

Kello 18 satamatorilla alkaa noin kolmetuntinen konsertti, jossa esiintyvät Ilmavoimien Big Band, Rakuunasoittokunnan Big Band ja Varusmiessoittokunnan Show Band. Illan solisteina esiintyvät Sunrise Avenuen soittajana tutumpi laulaja Osmo Ikonen sekä Ressu Redford.

Kaksi kertaa aiemmin järjestetty ilmaistapahtuma on vetänyt runsaasti ihmisiä. Alueen parkkipaikat ovat siksi yleensä tukossa ja satamaan kannattaa mennä siksi jalkaisin tai pyörällä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut