Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan parlamentti sirpaloituu odotetusti – liberaalit ja populistit kirivät

EU:ta hajottamaan pyrkivät oikeistopopulistit eivät pysty horjuttamaan Euroopan parlamenttia vakavasti ensi kaudella. Puolueet saivat enemmän paikkoja, mutta kasvu näyttää pysyneen maltillisena.

Merkittävää kuitenkin on, että Ranskassa Marine Le Penin puolue Kansallinen liittouma näytti olevan vaalien voittaja ennusteen mukaan noin 24 prosentin kannatuksella. Presidentti Emmanuel Macronin lista Renessanssi oli jäämässä täpärästi toiseksi.

EU:ta voimakkaasti arvostelleet ENF-ryhmän puolueet olivat saamassa reilut 20 lisäpaikkaa ja kohoamassa 57 paikkaan. Ryhmään kuuluu muun muassa Vaihtoehto Saksalle (AfD). Toinen EU-vastainen ryhmä EFDD oli saamassa reilut kymmenen lisäpaikkaa ja kasvamassa 56-paikkaiseksi.

Euroopan parlamentissa on yhteensä 751 europarlamentaarikkoa.

Poliittiset ryhmät järjestäytyvät vasta myöhemmin, minkä takia vaalitulokset eivät kerro koko totuutta parlamentin voimasuhteista. Ääntenlaskenta jatkui vielä tämän jutun mennessä painoon.

Liberaaliryhmä Alden kärkiehdokas, nykyisen komission kilpailukomissaari Margrethe Vestager sanoi populistipuolueiden nousun olevan syvästi huolestuttavaa. Hän toivoi rakentavan keskustaoikeiston vahvistuvan.

–  Se on syvästi huolestuttavaa, mutta myös outoa, että joku pyrkii Euroopan parlamenttiin, jonka he haluavat tuhota, Vestager vastasi STT:n kysymykseen.

Valtaa jaetaan uudelleen

EU-parlamentin ensimmäisen tulosennusteen mukaan keskustaoikeisto (EPP) oli tippumassa 216 paikasta 177 paikkaan. Sosiaalidemokraatit oli säilyttämässä paikkansa toiseksi suurimpana, mutta menetti noin 40 paikkaa.

Euroopan parlamentti sirpaloituu, sillä kaksi suurinta eivät enää pysty muodostamaan enemmistöä. Avuksi ne tarvitsevat esimerkiksi liberaaliryhmä Alden, joka kasvoi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Renessanssi-ryhmän mepeillä. Ennusteen mukaan Alde saisi yli 30 meppiä lisää.

Parlamentin istuntosali oli muutettu Brysselissä pressisaliksi. Yhteensä toimittajia oli kerääntynyt Brysseliin aiempaa enemmän, noin 1  400.

EU-vaalit olivat tällä kertaa poikkeuksellisen jännittävät, mistä kertoi myös äänestysaktiivisuuden nousu korkeimmaksi yli 20 vuoteen yltäen 51 prosenttiin. Lukemaan ei ollut laskettu mukaan Britanniaa.

Vaalien tulos vaikuttaa siihen, minkälaiseen suuntaan EU kääntyy. Seuraavan viiden vuoden aikana meppejä työllistää ainakin Britannian ero ja tulevien vuosien budjetti.

EU-vaalien tulos ravistelee myös asetelmia kansallisessa politiikassa. Saksassa valtapuolue CDU/CSU ja varsinkin hallituskumppani SPD heikkenivät. Merkittävän vaalitappion on arvioitu heijastuvan jo ennestään kiikkerään hallitusyhteistyöhön.

Unkarin Fidesz oli voittamassa 52 prosenttia äänistä.

Vihreä aalto laajeni

Parlamentin uumenista, vihreiden vaalikatsomosta, kuului sunnuntaina riemunkiljahduksia, kun ensimmäisiä ennusteita vaalituloksista julkistettiin.

Vihreät oli nousemassa Saksan toiseksi suurimmaksi puolueeksi ja tuplaamassa kannatuksensa yli 20 prosenttiin.

Vihreiden ryhmän yhteispuheenjohtaja Philippe Lamberts arvioi, että ensimmäiset tiedot EU-vaalien tuloksista vahvistavat vihreän aallon konkretisoituneen Euroopassa.

Myös esimerkiksi Hollannissa ja Irlannissa vihreät kirivät. Myös Suomessa vihreät oli saamassa yhden lisäpaikan.

–  Vaalitulos vahvistaa sen, että meidät nähdään kokonaisvaltaisena vaihtoehtona, Lamberts sanoi STT:lle ennen kuin suuntasi puolueväen joukkoon.