Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihreiden tulos parantumassa – ääniharava Niinistö oli varma vain äitinsä äänestä

Vihreät on petraamassa EU-vaalitulostaan ja saamassa EU-parlamenttiin kaksi paikkaa. EU-parlamenttiin ovat menossa meppikonkari Heidi Hautala sekä ensikertalaisena vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö.

Puolue oli saamassa EU-parlamenttiin kaksi paikkaa, kun viime vaaleissa paikkoja oli yksi.

Kysyttäessä tunnelmia tuloksista Niinistö vaikutti hieman hämmentyneeltä. Hän oli ennakkoäänten jälkeen yksi vaalien suurimpia ääniharavia.

– En oikein tiedä. Ennakkoäänimäärä on todella hyvä ja toivotaan, että saataisiin vielä se kolmas paikka. Jos näin moni ihminen on minua äänestänyt, se velvoittaa tekemään kovasti töitä, Niinistö sanoi STT:lle.

– Tammikuussa olin vielä vähän huolissani, että ainakin oma äiti äänestää minua, mutta muista en ollut ihan varma, hän naurahti.

Konkarina EU-parlamenttiin nouseva Heidi Hautala sanoi tarkkailevansa koko EU-tason vaalituloksia, joita hän piti vihreille lupaavina.

– Näyttää siltä, että Suomessakin vihreä aalto kantaa. Prosentuaalinen nousu on todella suuri, hän sanoo.

Alkuillasta vihreät oli saamassa lähes 14 prosenttia äänistä, kun viime vaaleissa tulos oli 9,3 prosenttia.

Hautalan mukaan monet vihreiden ajamat kysymykset, kuten ilmastonmuutos, ovat nyt nousseet marginaalista laajempaan keskusteluun, mikä on hyödyttänyt puoluetta.

Puolueen puheenjohtaja Pekka Haavisto oli myös iloinen tuloksesta, vaikka hänen alkuillasta haaveilemansa kolmas paikka ei näyttänyt toteuvan.

– Vihreille tuli kevään toinen vaalivoitto. Uutiset, joita Euroopasta tulee, ovat myös olleet erittäin hyviä, hän sanoi viitaten Saksan ovensuukyselyyn, joka näytti vihreille hyvää tulosta.

Haaviston mukaan vaaleissa on ilmennyt "perussuomalaiset ja vihreät -jännitettä".

– Esimerkiksi (perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi) Halla-aho on lietsonut sitä. Ehkä se jopa lisää äänestysaktiivisuutta, että tulee tällaisia jännitteitä.

Haaviston mukaan EU:lla on edessään monia tärkeitä kysymyksiä ilmastonmuutoksen ratkaisusta lähtien. Hänestä EU:n tulisi ottaa aktiivisempaa roolia ulkopolitiikassa ja olla aktiivisempi toimija esimerkiksi Afrikassa.

Haavisto kertoi myös toivovansa, että jääkiekon MM-finaalia katsovat suomalaiset malttavat seurata myös EU-vaaleja.

– Itsekin yritän tässä ehtiä vilkuilla jännittävää finaalia, Haavisto sanoi Vihreiden vaalivalvojaisissa Helsingin Tavastia-klubilla.