Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vastakkainasettelu vilkastutti eurooppalaisten äänestysintoa, vihreät ja oikeistopopulistit jyräsivät – näin eri maissa äänestettiin

Eurooppalaiset innostuivat äänestämään EU-vaaleissa huomattavasti runsaammin kuin edellisissä vaaleissa viisi vuotta sitten. Vaaleissa on puhuttu paljon perustavista kysymyksistä ja EU:n tulevaisuudesta populistien nousun myötä. Useissa maissa eri puolueiden vastakkainasettelujen on arveltu innostaneen kansalaisia käyttämään äänioikeuttaan.

Monessa maassa vihreät saivat merkittävät vaalivoiton, mutta paikoin myös arvokonservatiiviset, nationalistiset ja EU-kielteiset puolueet tekivät murskaavia tuloksia.

Euroopan parlamentin paikkajaosta julkistetun ennusteen mukaan Euroopan kansanpuolue EPP säilyy parlamentin suurimpana ryhmänä 173 edustajanpaikalla. Toiseksi suurin ryhmä olisi edelleen sosiaalidemokraatit S&D 147 paikalla. Kummatkin ryhmät menettävät paikkoja.

Kolmanneksi nousee Alde yhdessä Ranskan Emmanuel Macronin puolueen edustajien kanssa 102 edustajanpaikalla.

Vihreille tulosennuste lupaa pariakymmentä lisäpaikkaa ja neljänneksi suurimman ryhmän asemaa EU-parlamentissa 71 edustajanpaikalla.

Eurooppalaiset äänestivät vilkkaimmin 20 vuoteen

EU-vaalien äänestysaktiivisuus on korkein 20 vuoteen, kertoo EU-parlamentti. 27 jäsenmaan, Britannia pois lukien, yhteinen äänestysaktiivisuus nousee 51 prosenttiin. Viisi vuotta sitten äänestysvilkkaus kaikissa 28 jäsenmaassa oli 42,6 prosenttia.

Äänestysprosentin nousu on historiallista, sillä vuoden 1979 ensimmäisistä EU-vaaleista lähtien EU-maiden yhteinen äänestysprosentti on aina aiemmin laskenut edellisiin vaaleihin verrattuna.

Ranskassa ja Romaniassa näyttää siltä, että EU-vaaleissa on äänestetty nyt vilkkaammin kuin viimeisimmissä parlamenttivaaleissa.

Euroopan vihreiden puheenjohtaja: Vaalitulos vahvistaa vihreän aallon

Euroopan parlamentin uumenista, vihreiden vaalikatsomosta, kuului sunnuntaina riemunkiljahduksia, kun ensimmäisiä ennusteita vaalituloksista julkistettiin.

Vihreät oli alkuillan ennakkotietojen mukaan nousemassa Saksan toiseksi suurimmaksi puolueeksi ja tuplaamassa kannatuksensa yli 20 prosenttiin.

Vihreiden ryhmän yhteispuheenjohtaja Philippe Lamberts arvioi, että ensimmäiset tiedot EU-vaalien tuloksista vahvistavat vihreän aallon konkretisoituneen Euroopassa.

Myös esimerkiksi Hollannissa ja Irlannissa vihreät puolueet olivat nousemassa muutaman prosenttiyksikön.

–  Vaalitulos vahvistaa sen, että meidät nähdään kokonaisvaltaisena vaihtoehtona valtapuolueille, Lamberts sanoi STT:lle ennen kuin suuntasi puolueväen joukkoon.

Vihreät lupaa hänen mukaansa muokata lähipäivinä ja lähiviikkoina sitä politiikkaa, jota Euroopan unionissa tehdään viiden vuoden aikana. Huomiota ei hänen mukaansa niinkään laiteta nimityksiin.

–  Älkää odottako meidän puhuvan siitä, kenen pitäisi olla milläkin paikalla, koska kyse on siitä, mitä tehdä. Olemme nähneet samaa politiikkaa liian pitkään. Muistatteko, miten (Jean-Claude) Juncker kutsui komissiotaan viimeisen mahdollisuuden komissioksi. En nähnyt merkittävää muutosta politiikassa.

Saksassa äänestettiin viiden vuoden takaista ahkerammin. Äänestysaktiivisuus oli 59 prosenttia, jossa nousua oli yli kymmenen prosenttiyksikköä.

Esimerkiksi Puolassa ja Italiassa vihreillä ei ole vahvaa asemaa, mutta Lambertsin odotukset kohdistuivat Saksaan, Ranskaan, Benelux-maihin, Irlantiin ja Britanniaan.

–  Pohjois- ja Länsi-Euroopassa meillä on hyvä kannatus, itä ja etelä on vaikeampi.

Saksan demareille ja kristillisdemokraateille suurtappio

Saksassa ovensuukyselyiden mukaan suurimman tappion EU-vaaleissa ovat kärsimässä sosiaalidemokraatit (SPD). Puolueen kannatus on putoamassa lähes puoleen edellisistä EU-vaaleista.

Liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraatit (CDU/CSU) säilyy suurimpana puolueena. Myös CDU kärsii vajaan 10 prosenttiyksikön tappion ja on saamassa noin 27 prosenttia äänistä.

Oikeistopopulistien Vaihtoehto Saksalle (AfD) on myös lisäämässä kannatustaan muutaman prosenttiyksikön, noin 10 prosenttiin.

Brittiennuste: Brexit-puolue murskavoittoon

Britanniassa paikallisen Britain Elects -vaaliennusteen mukaan uusi Brexit-puolue on matkalla murskavoittoon. Nigel Faragen luotsaama uusi EU-vastainen puolue olisi ennusteen mukaan saamassa yli 31 prosenttia äänistä. Farage johti aiemmin itsenäisyyspuolue Ukipia.

Ennusteen mukaan vaalien toisesta sijasta kisaavat työväenpuolue Labour sekä liberaalidemokraatit, jotka molemmat kärkkyvät noin 19 prosentin äänisaalista.

Pääministeri Theresa Mayn konservatiivipuolueelle on ennusteen perusteella tiedossa rökäletappio. Puolueen kannatus olisi ennusteen mukaan laskemassa yli 10 prosenttiyksikköä reiluun 12 prosenttiin.

May ilmoitti perjantaina eroavansa konservatiivipuolueen johdosta 7. kesäkuuta. Hän kertoi katuvansa syvästi sitä, ettei kyennyt toteuttamaan Britannian EU-eroa.

Brexit-ratkaisun kanssa kamppaileva Britannia äänesti EU-vaaleissa jo torstaina. Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen yliopistotutkija Timo Miettinen arvioi STT:lle aiemmin tällä viikolla, että Britannian EU-eron määräpäivä voi vielä lipsua tämän vuoden lokakuulta ensi vuoden puolelle. Brexit-päivämäärä määrittelee myös sitä, kauanko Britannian uusien europarlamentaarikkojen työ voi jatkua.

Ääntenlasku Britanniassa kestänee sen verran, että ensimmäiset alueelliset tulokset ovat selvillä vasta puolenyön jälkeen Suomen aikaa.

Ranskassa oikeistopopulistinen Le Penin puolue päihittämässä presidentti Macronin - vihreät kolmantena

Oikeistopopulistinen Marine Le Penin puolue Kansallinen liittouma on kahden ovensuukyselyn mukaan Ranskan EU-vaalien voittaja noin 24 prosentilla. Toisena 22,5 prosentilla ovat EU-myönteisen presidentti Emmanuel Macronin listan mepit.

Ennusteiden mukaan Kansallinen liittouma saisi 22 paikkaa ja Macronin lista 21.

Monien muiden EU-maiden tapaan myös Rankassa vihreä puolue on nousemassa vaalivoittajaksi. Vihreä EEVL-puolue on ennusteiden mukaan saamassa noin 12,5 prosenttia äänistä, kun se sai viime vaaleissa 8,9 prosenttia äänistä.

Vihreiden EU-ryhmään kuuluvien ranskalaismeppien määrä tuplaantuisi ennusteiden mukaan kuudesta 12:een.

Republikaanit ovat saamassa ennusteiden mukaan noin 8 prosenttia äänistä ja radikaalivasemmistolaisen Jean-Luc Melenchonin France Insoumise 6,5 prosenttia.

Ruotsidemokraatit rynnivät kolmanneksi

Ruotsin sosiaalidemokraatit näyttävät pitäneen kärkipaikkansa ja keräävän eurovaaleissa noin neljänneksen äänistä. Maltillinen kokoomus paransi tulostaan selvästi ja oli Ruotsin yleisradioyhtiön ennusteen mukaan keräämässä äänistä 18 prosenttia.

Ruotsidemokraatit nostivat kannatustaan viime eurovaaleista lähes kaksinkertaiseksi ja nousivat 17 prosentilla kolmanneksi.

Liberaalit onnistuivat säilyttämään paikkansa europarlamentissa, sillä he ylsivät yli neljän prosentin äänikynnyksen. Feministipuolue menettää ainoan paikkansa parlamentissa.

Tanskan kansanpuolueelle rökäletappio, demarit kärjessä

Oikeistopopulistinen Tanskan kansanpuolue on Tanskan yleisradioyhtiön ennusteen mukaan menettämässä eurovaaleissa puolet kannatuksestaan pudoten 12 prosenttiin. Kansanpuolueen odotettiin menettävän kolme nykyisestä neljästä paikastaan.

Vaalien voittajaksi on nousemassa sosiaalidemokraatit, jotka näyttivät keräävän liki neljänneksen äänistä ja kolme Tanskan 13 paikasta.

Tanska saa neljännentoista parlamenttipaikan, kun Britannia eroaa. Se oli ennusteiden mukaan menossa sosiaalidemokraateille.

Äänestysvilkkaus on Tanskassa nousemassa kaikkien aikojen korkeimmaksi eurovaaleissa.

Unkarissa oikeistopopulistinen Fidesz dominoi - muut puolueet yli 40 prosenttiyksikön päässä

Unkarissa pääministeri Viktor Orbanin oikeistopopulistinen Fidesz-puolue on saamassa kyselyn mukaan 56 prosenttia äänistä EU-vaaleissa.

Unkaria itsevaltaisempaan suuntaan vieneellä puolueella olisi kyselyn mukaan nousua 5 prosenttiyksikköä viime vaaleista.

Kyseessä ei olisi ennenkuulumaton voitto, koska Fidesz sai 56 prosenttia äänistä myös EU-vaaleissa 2009.

Oikeistolainen Jobbik olisi menettämässä kannatustaan 15 prosentista 9 prosenttiin. Sosialistien ja demokraattien ryhmään kuuluneet MSZP ja DK olisivat pysymässä suurin piirtein samoissa 10 prosentin luvuissa kuin viime vaaleissa.

Ennusteen mukaan vihreät menettäisi ainoan paikkansa.

EU-vaalien äänestysprosentti on noussut läpi EU:n, myös Unkarissa. Unkarissa nyt ääntänsä oli käyttänyt kyselyn mukaan 41,7 prosenttia, kun edellinen äänestysprosenttiennätys vuodelta 2004 oli 38,5.

Valtaapitävä Laki ja oikeus -puolue matkalla vaalivoittoon Puolassa, vaikka vastassa yhdistynyt oppositio

Puolassa arvokonservatiivinen ja nationalistinen Laki ja oikeus -puolue on tuoreen ennusteen mukaan vaalivoittaja. Ennusteen perusteella pääministeripuolue on saamassa yli 42 prosenttia äänistä. Puolueen äänisaalis olisi näin kasvamassa yli 10 prosenttiyksikköä viime EU-vaaleista, jolloin se sai vajaan 32 prosentin äänisaaliin.

Voitto olisi murskaava siksi, että vastassa oli voimansa yhdistänyt uusi opposition liittouma, eurooppalainen koalitio, joka on ennusteen mukaan jäämässä 39 prosentin kannatukseen. Liittoumaan kuuluu yhteensä viisi puoluetta muun muassa keskustaoikeistosta ja sosiaalidemokraateista.

Tänä keväänä perustettu Kevät-puolue on ennusteen mukaan saamassa runsaan kuuden prosentin kannatukseen. Liberaaleja länsimaisia arvoja edustavan Kevään perustaja Robert Biedron on avoimesti homoseksuaali, ja puolueen linja on katolisessa Puolassa varsin radikaali. Se ajaa muun muassa kirkon ja valtion eroa. Alkuvuoden mielipidekyselyissä Kevään kannatus on ollut suurempaa, jopa 16 prosentin luokkaa.

Itävallan liittokansleri valmistautuu äänestykseen epäluottamuksesta, mutta puolueelle selvä voitto EU-vaaleissa

Itävallassa Euroopan parlamentin vaalit on voittamassa konservatiivinen kansanpuolue ÖVP. Tulosennusteen mukaan hallitusvastuussa oleva liittokansleri Sebastian Kurzin ÖVP-puolue on saamassa noin 35 prosenttia äänistä. Se olisi kahdeksan prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisissä vuoden 2014 EU-vaaleissa.

Toiseksi suurimpana puolueena säilyy sosiaalidemokraattinen puolue SPÖ noin 24 prosentin kannatuksella, mikä on osapuilleen sama kuin puolueen tulos viisi vuotta sitten.

Videoskandaalin keskelle joutunut vapauspuolue FPÖ menetti hiukan kannatustaan ja jää vajaaseen 18 prosenttiin

Itävalta ajautui aiemmin tässä kuussa hallituskriisiin, kun koalition kakkospuolueen FPÖ:n johtajasta Heinz-Christian Strachesta tuli julkisuuteen video, joka paljasti hänen olleen valmis ottamaan lahjuksia venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyneeltä naiselta. Strache joutui eroamaan, ja ÖVP:tä edustava Kurz totesi, ettei hallitusyhteistyö vapauspuolueen kanssa voi enää jatkua.

Tilanne on sittemmin johtanut siihen, että liittokansleri Kurzin luottamuksesta on määrä äänestää maanantaina Itävallan parlamentissa. Kurz itse on sanonut odottavansa häviötä äänestyksessä, mutta ÖVP:n loistava EU-vaalitulos saattaa vaikuttaa asetelmaan.

Kohun keskellä olevan vapauspuolueen tappio edellisiin EU-vaaleihin nähden jäi lopulta pieneksi, mutta kahden vuoden takaisiin parlamenttivaaleihin nähden tappiota on tulossa noin kahdeksan prosenttiyksikköä.

Sosialistit ja Katalonian ex-johtaja Puigdemont nousemassa voittoon Espanjassa

Espanjassa sosialistit olivat ovensuukyselyn perusteella nousemassa suurimmaksi puolueeksi. Pääministeri Pedro Sanchezin puolue oli keräämässä yli 28 prosenttia äänistä, viisi prosenttiyksikköä enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Oikeistolainen kansanpuolue PP otti yli kuusi prosenttiyksikköä takapakkia ja oli jäämässä alle 20 prosentin.

Entinen Katalonian johtaja Carles Puigdemont oli myös saamassa paikan parlamenttiin. Hänen ehdokkuudestaan väännettiin pitkään oikeudessa, mutta tuomioistuin linjasi kuun alussa, että Belgiassa asuva separatistijohtaja voi olla vaaleissa ehdolla.

Vanha valtapuolue Uusi demokratia nousi ykköseksi Kreikassa

Kreikan keskustaoikeistolainen Uusi demokratia päihitti eurovaaleissa pääministeri Aleksis Tsiprasin vasemmistolaisen Syriza-puolueen.

Yleisradioyhtiö ERT:n kyselyn mukaan uusi demokratia on keräämässä noin kolmanneksen äänistä. Tulos on selvästi parempi kuin edellisissä eurovaaleissa.

Vasemmistolainen Syriza oli saamassa noin neljänneksen äänistä. Äärioikeistolainen Kultainen aamunkoitto puolitti kannatuksensa ja jäi 4,5 prosenttiin. Äärioikeiston äänisaalista jakamaan oli ilmaantunut uusi puolue, Kreikkalainen ratkaisu.

Sosialistit, joka on Uuden demokratian tavoin perinteinen valtapuolue, oli kolmantena noin kahdeksan prosentin kannatuksella.

Kreikassa on määrä pitää parlamenttivaalit lokakuuhun mennessä, mutta Tsipras on vihjannut harkitsevansa ennenaikaisten vaalien järjestämistä, riippuen eurovaalien tuloksista.