Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erilaiset asenteet Venäjään eivät hidastaneet populistien "hengennostatusta" – PS osallistui laitaoikeiston kokoukseen Milanossa

Venäjä-suhteesta ei tule kynnyskysymystä, joka estäisi perussuomalaisia liittoutumasta Euroopan muiden oikeistopopulististen puolueiden kanssa yhteiseen kansallismieliseen liittoumaan europarlamentissa.

Näin kertoi STT:lle perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja eurovaaliehdokas Laura Huhtasaari, joka tapasi lauantaina Italian Milanossa laitaoikeistopuolueiden edustajia useista Euroopan maista. Tilaisuutta isännöi Lega-puolueen puheenjohtaja ja Italian sisäministeri Matteo Salvini.

–  Me emme keskity eroavaisuuksiin, vaan meillä on yhteinen tehtävä pelastaa Eurooppa EU:lta. Venäjällä ei ole mitään roolia Euroopan kansallismielisten parlamenttiryhmien päämäärissä, joten Venäjä ei ole kysymys, Huhtasaari kertoi.

Huhtasaaren mukaan tulevan ryhmän tarkoitus on puolustaa Euroopan kansallisvaltioita ja niiden teollisuutta sekä torjua maahanmuuttoa.

Perussuomalaisten eurovaaliehdokas kutsui lauantaista tapaamista hengennostatustilaisuudeksi. Paikalla oli kollegoja muun muassa Itävallasta, Tanskasta, Saksasta, Puolasta, Ranskasta, Hollannista ja Virosta.

Merkittäviä eroja suhtautumisessa Venäjään

Milanossa kokoontuneiden puolueiden suhtautumisessa Venäjään on merkittäviä eroja. Esimerkiksi Salvinin Legalla ja Ranskan Marine Le Penin Kansallisella liittoumalla tiedetään olevan aktiiviset yhteydet Venäjälle ja presidentti Vladimir Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueeseen.

Toisaalta taas Viron Ekre ja Puolan Laki ja oikeus -puolue voidaan katsoa Venäjä-vastaisiksi.

Huhtasaari katsoo perussuomalaisten suhtautumisen Venäjään olevan lähellä Viron ja Tanskan kansanpuolueen kriittistä suhtautumista. Puolue seisoo Venäjään kohdistuvien pakotteiden takana eikä hyväksy Krimin liittämistä Venäjään tai Venäjän toimia Ukrainassa.

–  Olisi kuitenkin naiivia ajatella, että vain Venäjä vaikuttaisi Eurooppaan. Meillä on muitakin valtioita, kuten Kiina ja Yhdysvallat, joten tarvitsemme tervettä suhtautumista kaikkiin valtioihin, Huhtasaari sanoi.

Ruotsin oikeistopopulistinen ruotsidemokraatit hämmästeli Helsingin Sanomille perussuomalaisten suunnitelmia liittoutua "italialaisten ja ranskalaisten Venäjä-ystävien kanssa".

Tutkija: Poliittista laskelmointia

Perussuomalaisten liittoutuminen Venäjä-myönteisten oikeistopopulistipuolueiden kanssa europarlamentissa on poliittista laskelmointia, arvelee politiikan tutkija Kimmo Elo STT:lle.

–  Se on puhtaasti valtatekninen kalkyyli, jossa ehkä toivotaan, ettei Venäjä-teema nouse kovinkaan merkittäväksi ja ne muut ryhmän ajamat asiat olisivat tärkeämpiä, Elo arvelee.

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Elon mukaan suhtautuminen Venäjään on selvästi oikeistopopulistisia puolueita jakava tekijä.

–  Jos siitä tulee kynnyskysymys, silloin voi tulla railoja eri ryhmien välille, Elo sanoo.

Perussuomalaiset on nimennyt tavoitteekseen, että se istuisi samassa ryhmässä muun muassa Saksan AfD:n ja Legan kanssa vaalien jälkeen. Puolue kuuluu nykyisin EU-parlamentissa Euroopan konservatiivien ja reformistien (ECR) ryhmään yhdessä brittikonservatiivien ja ruotsidemokraattien kanssa.

AfD puolestaan kuuluu tällä hetkellä Vapauden ja suoran demokratian Eurooppa -ryhmään (EFDD) ja Lega Kansakuntien ja vapauden Eurooppa -ryhmään (ENF).

Huhtasaaren mukaan varsinaiset neuvottelut uuden ryhmän synnyttämisestä aloitetaan vasta eurovaalien jälkeen.