Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ehdokkuusveivauksista ja kotoisista hallitusneuvotteluista raavittiin kipinää MTV:n EU-vaalitentissä

Ensi sunnuntain EU-vaaleihin on Suomessa valmistauduttu keskellä hallitusneuvotteluja. MTV:n EU-vaalitentissä keskiviikkona tenttilämpöjä raavittiin EU-vaalien ehdokkuusveivauksista ja kotoisten hallitusneuvottelujen askelmerkeistä.

EU-vaalien ehdokkuusveivauksista on puhuttu viime viikkoina paljon. Tentissä nousi esille erityisesti kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayahin ja vasemmistoliiton Merja Kyllösen ehdokkuus EU-vaaleissa.

Essayah on kertonut aiemmin, että jos hän tulee valituksi europarlamenttiin eikä puolue ole mukana seuraavassa hallituksessa, hän on valmis ottamaan euroedustajan paikan vastaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ajaksi. Essayah perusteli linjaustaan tentissä Suomen puheenjohtajuuskaudella tapahtuvien päätösten merkityksellä. Keskustan väistymässä oleva puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk.) piti selitystä hatarana.

–  Väitän, että EU-puheenjohtajuuteen vaikuttaa enemmän suuren valiokunnan jäsenenä kuin Euroopan parlamentin jäsenenä, kun puhutaan Suomen puheenjohtajuuskaudesta, Sipilä sanoi.

Merja Kyllönen on puolestaan jo sanonut, ettei ota paikkaa vastaan, vaikka sellainen tulisi. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson totesi tentissä Kyllösen ratkaisun takana olevan perhetilanteen.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson hämmästeli minkä takia lähtee edes ehdolle, jos ei halua lähteä EU-parlamenttiin. Henriksson katsoi, että puolueiden puheenjohtajilla on vastuu siitä, että ehdokaslistoja tehtäessä katsotaan äänestäjien kuluttajansuojan olevan korkealla.

–  Ymmärrän Merja Kyllösen tapauksen henkilökohtaisesti, mutta en oikein ymmärrä sitä, että Li Andersson on puheenjohtajana hyväksynyt tämän menetelmän, koska minun mielestäni se rokottaa kyllä demokratiaa, Henriksson sanoi.

Andersson sanoi ymmärtävänsä äänestäjien ihmettelevän tilannetta. Hän muistutti, että kerran kahdessakymmenessä vuodessa EU-vaalit ja eduskuntavaalit ovat näin lähellä toisiaan.

–  Se, että tästä käydään avointa keskustelua on äärimmäisen tärkeätä. Se, että ehdokkaana olevat henkilöt myöskin itse avoimesti kertovat mitä aikovat tehdä on minusta demokraattista ja avointa ja oikea tapa toimia tällaisessa tilanteessa, Andersson sanoi.

Hän kuitenkin lisäsi, ettei ole suomalaiselle kansanvallalle kunniaksi, että puolueiden puheenjohtajat käyvät tästä asiasta vaalikampanjaa toisiaan vastaan. Hän nosti esille kokoomuksessa ja keskustassa aiempina vuosina tehdyt ratkaisut ja sanoi, että kovin puhtaita jauhoja pussissa ei ole kellään.

"Euroopan vähennettävä riippuvuutta Venäjältä tulevasta kaasusta"

Tentissä perattiin myös Euroopan energiapolitiikkaa. Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mielestä Euroopan pitää kehittää uusiutuvan energian strategiaa ja vähentää riippuvuuttaan Venäjältä tulevasta kaasusta. Kokoomuksen Petteri Orpo oli samoilla linjoilla.

–  On aivan oleellista, että Euroopalla on omaa energiantuotantoa, monia energian lähteitä. Mahdollisimman vähän riippuvuutta venäläisestä energiasta. Tähän pitää pyrkiä ja siihen tarvitaan laajaa energiaratkaisua Euroopassa, Orpo sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mielestä kasvava energiariippuvuus Venäjästä voimistaa Venäjän vipuvartta myös eurooppalaisessa politiikassa. Halla-aho kertoi oman versionsa siitä, miten energiariippuvuutta voitaisiin vähentää.

–  Lisäämällä energiaomavaraisuutta. Sekä ydinvoimaa rakentamalla, että uusiutuvia mahdollisuuksien mukaan lisäämällä.

"Näyttää ulospäin hyvin huolestuttavalta ja sekavalta"

Hallitusneuvottelujen talouskysymykset kirvoittivat vilkkaan keskustelun EU-vaalitentin aluksi.

Neuvottelujen ulkopuolelle jääneen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että tilanne näyttää ulospäin hyvin huolestuttavalta ja sekavalta. Orpon mielestä Säätytalon neuvotteluissa ollaan nyt vaiheessa, jossa puolueet törmäävät talouden raameihin ja joutuvat yksi kerrallaan luopumaan vaalilupauksistaan.

–  Mielestäni eilisissä viesteissä oli huolestuttavaa, että puheenjohtaja Rinne sanoi että rahaa on. Kun sitä ei ole, Orpo sanoi.

Hallitusneuvotteluiden vetäjä Antti Rinne (sd.) sanoi tiistaina, että nyt neuvoteltavana olevan uuden hallituksen ei tarvitse lähteä leikkaamaan menoista. Rinteen mukaan hallitus voi käyttää merkittävästi lisää rahaa sekä pysyviin menolisäyksiin että investointiluontoisiin menoihin.

–  Se on hyvä ajatus, jos valtion yksityistämisohjelmaa jatketaan ja niitä varoja käytetään liikenneinfraan, esimerkiksi nopeisiin junayhteyksiin, Orpo sanoi.

Vasemmistoliiton Andersson kuunteli vaalitentissä huvittuneena Orpon puheita "valtion yksityistämisohjelmasta".

–  Minusta tämä oli aikamoinen paljastus, jos nyt kävi ilmi, että Petteri Orpolla on ollut valtion yksityistämisohjelma käynnissä viime hallituskaudella, Andersson vastasi.

SDP:n Rinteen mielestä oleellista on katsoa tulevaisuuteen ja kohdistaa investointeja esimerkiksi infrastruktuuriin ja koulutukseen.

–  Niihin tämä hallitus tulee vastaamaan, Rinne sanoi.