Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britanniassa ja Hollannissa äänestetään jo tänään EU-vaaleissa – tuloksia ei ole luvassa ennen sunnuntaita, jolloin suurin osa jäsenmaista äänestää

Euroopan parlamentin vaalit alkavat tänään Britanniasta ja Hollannista. Suurimmassa osassa unionin jäsenmaita, kuten Suomessa, eurovaalipäivä on vasta sunnuntaina. Aikaisemmin äänestäneiden maiden tuloksia ei julkisteta ennen kuin kaikki ovat äänestäneet.

Ennen sunnuntaita EU-vaalit pidetään myös Irlannissa, Tshekissä, Latviassa, Maltalla ja Slovakiassa.

Britannia joutui järjestämään EU-vaalit, vaikka maan piti erota unionista jo maaliskuun lopussa. Britit valitsevat Euroopan parlamenttiin 73 jäsentä.

Jos brexit lopulta toteutuu, Britannian europarlamentaarikot eivät ota paikkojaan vastaan tai poistuvat EU-parlamentista. Britannian edustajanpaikoista 27 jaetaan muille jäsenmaille, joista Suomi saa yhden lisäpaikan. Samalla EU-parlamentin koko pienenee nykyisestä 751 edustajasta 705:een.

Mielipidetiedustelujen perusteella Britannian perinteiset pääpuolueet konservatiivit ja työväenpuolue ovat kärsimässä EU-vaaleissa suurtappion. Kyselyiden selvää ykköspaikkaa pitää tiukkaa EU-eroa vaativan Nigel Faragen Brexit-puolue. Toisena ovat Britannian pysymistä EU:n jäsenenä kannattavat liberaalidemokraatit ennen työväenpuoluetta.

Erityisesti pääministeri Theresa Mayn konservatiivien kannatus on kyselyiden perusteella romahtamassa, ja puolue saattaa saada vain alle 10 prosenttia äänistä.