Indonesian mielenosoituksissa kuollut ainakin kuusi ihmistä ja loukkaantunut yli 200

Mielenosoituksilla vastustetaan istuvan presidentin Joko Widodon uudelleenvalintaa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Indonesian pääkaupungissa keskiviikkona syttyneissä väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin kuusi ihmistä. Väkivaltaisuudet alkoivat, kun mielenosoittajat ja poliisi ottivat yhteen Jakartan kaduilla.

Väkivaltaisuuksien keskipisteeseen päätyneet mielenosoittajat vastustivat istuvan presidentin Joko Widodon uudelleenvalintaa. Vaalikomissio kertoi tiistaina Widodon tullun valituksi jatkokaudelle.

Mielenosoittajat sytyttivät aikaisin keskiviikkona paikallista aikaa kauppakojuja ja autoja tuleen sekä heittivät ilotulitteita ja kiviä kohti poliiseja, jotka käskivät väkijoukkoja hajaantumaan.

Mellakkavarustukseen pukeutuneet poliisit ampuivat väkijoukkoja vesitykeillä ja kyynelkaasulla Jakartan keskustassa.

Kansallisen poliisin päällikkö Tito Karnavian kertoi kuuden ihmisen kuolleen väkivaltaisuuksien yhteydessä. Karnavian kuitenkin kiistää poliisin ampuneen "oikeita luoteja" mielenosoittajia kohti.

–  Osalla kuolleista oli ampumahaavoja, toisilla oli haavoja, jotka olivat iskujen seurausta, mutta meidän täytyy vielä selventää tätä asiaa, Karnavian kertoi.

Poliisin edustaja Muhammad Iqbal kuvaili aiemmin keskiviikkona väkivaltaisuuksia "provokaattorien" suunnittelemaksi.

–  Tämän aamun tapahtumat eivät ole spontaaneja, vaan suunniteltuja, Iqbal kertoi.

Jakartan kuvernööri Anies Baswedan kertoi keskiviikkona, että kuuden kuolleen lisäksi yli 200 olisi loukkaantunut väkivaltaisuuksissa.

Ennätysmäärä ehdokkaita

17. huhtikuuta järjestettyjen vaalien tulokset julkistettiin tiistaina. Presidentinvaaleissa 57-vuotiaan Joko Widodon kerrottiin voittaneen eläköityneen kenraali Prabowo Subianton.

Subianto on kertonut aikovansa haastaa tulokset oikeudessa. Aiemmin hän myös varoitti siitä, kuinka hänen syytöksensä laajasta vaalivilpistä voisivat johtaa mielenosoituksiin kaduilla. Analyytikot ja vaaliviranomaiset ovat kiistäneet hänen väitteensä vilpistä.

Vaaleissa valittiin ensimmäisen kerran samana päivänä kaikki poliittiset päättäjät presidentistä parlamenttiin ja aina paikalliselle tasolle saakka. Ehdolla oli ennätykselliset 245  000 ehdokasta.

Subianton kannattajia pidätetty

Tappion kärsineen Subianton kannattajia on viime aikoina pidätetty runsaasti. Yksi pidätetyistä on entinen erikoisjoukkojen komentaja, joka otettiin aiemmin kiinni sen jälkeen, kun hän oli yrittänyt salakuljettaa aseita mielenosoituksiin.

Keskiviikkoiset väkivaltaisuudet syttyivät sen jälkeen, kun tuhannet Subianton kannattajat olivat kokoontuneet rauhanomaisesti vaalivalvontaviraston toimiston eteen pääkaupungin ytimessä tiistaina.

Jännitteet ovat myös kärjistyneet sen jälkeen, kun poliisi kertoi viime viikolla tuhansien Isisiin kytköksissä olevien terroriepäiltyjen pidätyksistä. Pidätettyjen kerrotaan suunnitelleen mielenosoitusten pommittamista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut