Kuopion kaupunginkirjasto toivoo "nakuille" kirjoille hellää käsittelyä

Kuopion kaupunginkirjaston kirjoja ei päällystetä kokeilun aikana. Mari Kosonen

Janne Niiranen

Kuopion kaupunginkirjasto aloittaa kokeilun, jossa se ei päällystä kirjoja muovilla, vaan kokeilee, kuinka kirjaston aineistot kestävät ilman muovia elinkaarensa päästä päähän.

Kirjasto on tehnyt jo aikaisemmin pieniä kokeiluja jättää kirjat muovittamatta.

– Tiedossamme ei ole, että muovittomuutta olisi näin laajassa mittakaavassa toteutettu muissa yleisissä kirjastoissa. Kuopio voi tuottaa kokemustietoa myös muille Suomen yleisille kirjastoille tämän kokeilun avulla, sanoo kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen.

Kirjasto lopettaa kokeilun, jos aineisto ei kestä ilman päällystysmuovia.

– Kuopiossa kirjat kulkevat jatkossa siis niin sanotusti nakuna, joten toivomme, että asiakkaat kohtelevat niitä hellästi, Savinainen nauraa.

Hän huomauttaa, muovittamatta jättäminen tuo suoraa hyötyä kirjaston asiakkaille, sillä muovittamattoman aineisto on halvempaa kuin muovitettu ja asiakkaat saavat uudet kirjat nopeammin käyttöön, kun muovitusvaihe jää pois.

Kaupunginkirjasto haluaa näin ehkäistä muovijätteen syntymistä. Kirjasto pyrkii muutenkin resurssiviisaaseen kiertotalouteen, jossa kaikkea ei osteta ja omisteta itse, vaan se hyödyntää yhteiskäytössä olevia aineistoja.

Yleisissä kirjastoissa aineisto muovitetaan, kun taas tieteellisissä kirjastoissa muovittaminen on vähäisempää.

 

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut