Suden raato lähti jo linja-autolla tutkimuksiin – nuori urossusi oli tullut Puijolle Kuopion eteläosien kautta

Kuopiossa Puijolla ja sen läheisillä asuinalueilla pyörinyt nuori susi oli tullut kaupunkialueelle etelästä päin.

Susi oli tallentunut yksityishenkilön riistakameraan eteläisessä Kuopiossa Kurkimäessä maanantai-iltana noin kello 20:n aikaan.

Suden oli täytynyt kulkea usean lähiön läpi tai ohi, sillä tiistaiaamuna kello 7:n jälkeen poliisi alkoi saada useita ilmoituksia sudesta Itkonniemeltä, Männistöstä, Puijonlaaksosta, Pihlajalaaksosta ja Puijolta.

– Havaintoja sudesta tuli toistakymmentä, ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista sanoo.

– Puijolla havaitun suden väritys oli aivan sama kuin edellisiltana riistakameraan tallentuneen suden. Todennäköisesti se oli sama eläin, joka jäi jostain syystä jumiin niemeen eikä osannut jatkaa matkaansa.

Nuori urossusi oli päällisin puolin terveen kokoinen ja normaalissa ravitsemustilassa.

Tiistain aikana sen käyttäytyminen havaittiin kuitenkin poikkeukselliseksi.

– Poliisin selkeä tavoite oli ensin odottaa, rauhoittaa tilanne ja antaa sudelle mahdollisuus poistua kaupunkialueelta. Niin ei kuitenkaan käynyt. Ilmoituksia alkoi tulla lisää ja lopulta illalla se pyöri Päivärannassa omakotitaloalueella talojen pihoissa ja muun muassa antoi pyöräilijöiden ajaa vierestä muutaman metrin päästä, Pohjolainen kertoo.

– Useat poliisit havaitsivat omien silmin suden käyttäytyvän villieläimelle poikkeuksellisesti, kun eläin ei välittänyt ihmisen läsnäolosta, vaan jäi pyörimään tiiviisti rakennetulle alueelle.

– Kaupunkialue tai sen välitön läheisyys ei kuulu susien elinalueisiin eikä myöskään susien vaellusreitteihin. Sudella olisi ollut aikaa ja mahdollisuus poistua, mutta se ei tehnyt niin.

Poliisi ampui suden omakotitaloalueella Päivärannassa tiistaina noin kello 22.30.

– Partio kävi kertomassa talonväellä, mitä heidän pihansa luona oli tehty. Paikka oli katsottu turvalliseksi toimia näin.

Ennen ampumista poliisi oli ottanut dronen eli kuvauskopterin valmiiksi, jos sen lämpökameralla olisi voinut seurata eläintä.

– Sellaista tilannetta ei kuitenkaan tullut, että sutta olisi päästy seuraamaan dronella. Kalustoa haluttiin kuitenkin ottaa valmiiksi, jos sille olisi ollut käyttöä, Pohjolainen sanoo.

Poliisi ajoi myös crossimoottoripyörällä Puijon latupohjilla etsimässä havaintoja eläimestä aiemmin tiistaipäivän aikana.

Lisäksi alueella liikkui poliiseja ja suurriistavirka-avun metsästäjiä autoilla ja sitten jalan.

– Karkottaminen ei onnistunut eikä odottaminen tepsinyt. Poliisilla on velvollisuus toimia tilanteessa. Suden nukuttaminen ja siirtäminen eivät kuulu poliisin valikoimaan, sillä asiantuntijoidenkin mukaan petoeläimen nukuttaminen vaatii lähelle pääsemistä ja on äärimmäisen vaikeaa.

Kun susi saatiin ammuttua, poliisi pakkasi sen huolellisesti.

– Se lähti jo linja-autolla Ouluun Ruokavirastolle, jossa sille tehdään ruumiinavaus.

Raadonavauksessa selvitetään muun muassa, oliko sudella jotain tauteja tai vammoja, jotka olisivat voineet aiheuttaa sen poikkeuksellisen käyttäytymisen.

Kuopiossa Puijonlaaksossa ja Päivärannassa havaittiin susi viimeksi joulukuussa 2016. Silloin eläin pakeni jään kautta pois alueelta. Sen talven susi oli kaupunkialueella hyvin peloissaan ja eläin törmäsi ihmisiä paetessaan muun muassa kerran kerrostalon seinään Puijonlaaksossa.

Siilinjärven taajama-alueella kuljeskeli pieni naarassusi syksyllä 2018. Poliisi ampui eläimen. Tutkimuksissa se todettiin nälkiintyneeksi. Sen mahasta löytyi muun muassa pikkunisäkkäiden luita ja omenankaroja, joita susi oli syönyt nälkäänsä.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut