Poliisi ohjeistaa, kuinka nettiuhkauksiin tulisi reagoida – muista nämä neljä kohtaa

Poliisin mukaan turma tapahtui ohitustilanteessa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN Lehtikuva

Kaisu Lötjönen

Poliisi on jakanut perjantaina ohjeita sosiaalisessa mediassa siitä, kuinka netissä vastaantuleviin uhkauksiin tulisi reagoida. Viime päivinä poliisin tietoon on tullut runsaasti anonyymeja uhkauksia, jotka on tehty Tor-verkossa.

Viimeksi torstaina Facebookissakin levisi kuvakaappaus uhkauksesta, joka oli osoitettu Kuopioon. Aikaisemmin tällä viikolla uhkauksen kohteeksi ovat joutuneet Espoo ja Pori.

 

Helsingin poliisilaitos muistuttaa Facebook-sivuillaan, kuinka jokaisen tulisi toimia, jos uhkausviesti tulee vastaan:

1. Ilmoita havainnostasi viranomaisille. Jos uhka on välitön, soita 112. Muussa tapauksessa voit välittää tietosi poliisille esimerkiksi Nettivinkin kautta: poliisi.fi/nettivinkki. Viranomaiset selvittävät tietojesi perusteella, onko uhka todellinen ja ottavat sinuun yhteyttä, mikäli tarvitsevat lisätietoja. Voit ottaa talteen esimerkiksi ruutukaappauksen julkaisusta.

2. Älä levitä näkemääsi epäilyttävää julkaisua eteenpäin. Uhkailujen esittäjät haluavat nimenomaan huomiota julkaisuilleen. Sosiaalisessa mediassa leviävät uhkaukset voivat innostaa muita ottamaan mallia ja lietsomaan pelkoa.

3. Ole huoletta! Poliisi kuulee, tutkii ja selvittää päivittäin erilaisia uhkailuja, joista suurimmasta osasta ei koskaan tule tietoa julkisuuteen. Poliisi tiedottaa välittömästi, mikäli tiettyä paikkaa tai aluetta on syytä välttää. Mikäli toisin ei ole ilmoitettu, voit elää arkeasi normaalisti ja luottaa siihen, että poliisi tekee parhaansa suojellakseen sinua ja läheisiäsi.

4. Jos huomaat, että poliisi on kommentoinut asiaa uutisvälineissä tai sosiaalisessa mediassa, voit luottaa siihen, että asia on jo poliisin hoidossa.

 

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut