Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU kieltää kalakukko-nimen käytön – Suora käännös fishcock on päättäjien mielestä liian harhaanjohtava

Savolaisleipurit ovat tyrmistyneitä jo kerran nimisuojan saaneen perinneruuan puolesta.

Ensin menivät laktoosittomat karjalanpiirakat ja nyt EU:n viimeisin nimimääritelmäasetus uhittelee jo kalakukkoakin.

– Käsityksemme mukaan tuote ei sisällä lainkaan uroskanalintua. Leipomuksen nimi on niin harhaanjohtava, että sitä ei voi enää käyttää, tiivistää Euroopan elintarviketurvallisuusviraston (EFSA) nimisäädöksistä vastaava Vendace Parker.

Vuonna 2014 kalakukolle jo myönnettiin EU:n nimisuoja, mutta nyt EFSA on nostamassa kissan takaisin pöydälle.

– Nimiasetuksia tarkastaessamme huomasimme, että tuotteen suora käännös on fishcock. Reseptissä ei kuitenkaan ole lainkaan minkäänlaista kukkoa, joten sellaisenaan nimi on pakko muuttaa.

Mikä nimi perinteiselle kukolle sitten olisi sopivampi?

– Jos tämä leivänomainen paistos sisältää esimerkiksi porsaanlihaa, niin sen nimi voisi olla esimerkiksi fishpork (kalapossu), esittää Parker.

Suomessa myydään enää harvoja tuotteita kalakukon nimellä, koska EU:n nimisuoja kieltää kalakukon myymisen ilman asianmukaisia tunnuksia. Yrittäjät kiersivät tätä säädäntöä myymällä ahven- ja muikkukukkoja. Mutta nyt kukko-sanan säädös alkaa koskea heitäkin.

– Minä kyllä jatkan ahvenkukkojen myymistä kukkoina. Eihän tämä mikään possu ole! Eikö niillä ole EU:ssa muuta tekemistä kuin pelleillä suomalaisperinteiden kustannuksella, kiehuu iisalmelainen kondiittori Anna Muikkunen.

– Laitan uhallani nimilappuun, että 'cock' (suom. myös miehen sukuelin) ja piirrän siihen käännöstä vastaavan miehisyyden symbolin. Ihan vaan EU-herrojen kiusaksi, komppaa kukkoja myös kansainväliseen myyntiin tekevä kuopiolaisleipuri Toivo Pärssinen.

EFSA on parhaillaan tekemässä kukko-sanan poistamista koskevaa määräystä EU:n nimisuojakonsulaattiin. Kiellon on määrä tulla voimaan vielä ennen kesää torikaupan vilkastumisen takia.

Kuopion torin asiakkaat tyrmistyivät kalakukon kohtalosta.

– Ei ole totta. Kellojen siirtelyn lopettamiseen menee pari vuotta, mutta kukot pitää saada heti pois. Vuosikymmenet on kukkoja syöty ja hengissä ollaan, mutta ilmeisen vaaralliseksi se on nyt muuttunut, kiuruvetinen Salme Savolainen pohtii.

– Jos siihen silipasisi vähän teertä sisään, niin saataisiinko pitää nimi, parahtaa torilla piirakkakaupoilla ollut kaavilainen Kalle Virtanen.

– Eiköhän tuo silloin määrättäisi kalateereksi, vaimo Elvi Virtanen tuhahtaa.

– Jos munkkipossu, niin miksei kalapossukin. Toisaalta voimme vain odottaa, milloin EU:n yleisviisaat käyvät kieltämässä myös munkkipossujen nimen, koska niissä ei ole sen kummemmin possua kuin munkkiakaan, veistelee puolestaan Irma Huttunen.

Suomen Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran perinneruokakonsultti Veikko Järvi ei hämmästy EU:n kalakukko-nimen kieltämistä.

– Tämä oli odotettavissa. Olin hämmästynyt siitä, että nimeen ei tartuttu vuonna 2014, mutta ilmeisesti eivät tehneet käännöstöitä silloin yhtä tarkalla seulalla. No, yllättävän kauan saatiinkin kukko-nimeä käyttää.

Järvi ei lähde spekuloimaan, millä nimellä kalakukkoa jatkossa kutsutaan.

– Savolaisleipureilla onneksi mielikuvitusta riittää.

Suomen kielitoimisto on asiasta hämillään.

– Johan nyt! Onhan meillä myös ketunleipä eli käenkaali, joka nyt ei millään tavoin sisällä käkiä tai kettuja, leipää tai kaaliakaan. Jos tälle linjalle lähdetään, tässä saa kohta alkaa harventaa suomen kielen sanakirjaa rankalla kädellä, pahoittelee käännössanatutkija Aimo Kivi.

Juttu on aprillipila keväältä 2019.