Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Kuvataiteen nettikauppa kukoistaa Instagramissa

Jos maalauksen ostaminen kiinnostaa, mutta gallerian kynnys tuntuu olevan liian korkealla, kuvataidetta voi hankkia netitse. Erityisesti Instagram toimii kätevänä maalauskatalogina.

Kuvien jakamiseen perustuvassa Instagramista tavoittaa niin kotimaisia kuin kansainvälisiä taiteilijoita, ja vapaita töitä voi kysellä helposti yksityisviestillä.

Netti on osoittautunut tehokkaaksi markkinointikanavaksi kuvataiteilija Jaakko Mattilalle. Hän otti Instagramin "vakavasti” noin vuosi sitten ja ryhtyi lisäämään sinne kuvia valmistuneista teoksistaan.

–  Vaikka kuvanlaatu vähän kärsii, Instagram on visuaalisen alan tekijöille hieno juttu, Mattila sanoo.

Hänen työhuoneellaan Helsingin Suvilahdessa syntyy erikokoisia uniikkiteoksia, joiden hinnat ovat 1  000–10  000 euroa. Lisäksi Mattila myy taidegrafiikkaa, joka maksaa "satasia”.

Mattila tekee asiakkaiden kanssa mielellään osamaksusopimuksia.

–  Ei minulla itsellänikään ole varaa ostaa kovin kalliita töitä kerralla, hän sanoo.

Osamaksusopimukset ovat yleistyneet taidelainaamojen suosion myötä. Lainaamoja on kymmenillä suomalaispaikkakunnilla Turusta Rovaniemelle, ja niitä ylläpitävät tyypillisesti paikalliset taiteilijaseurat.

Lainaamojen valikoimia pääsee tutkimaan verkkosivujen kautta. Valitsemansa teoksen voi joko "lainata” määräajaksi vaikkapa 20 euron kuukausimaksulla tai lunastaa pikkuhiljaa omakseen.

Merkittävä tulonlähde

Jaakko Mattila arvioi myyneensä netin välityksellä tähän mennessä noin sata teosta. Kyse on merkittävästä tulonlähteestä, hän toteaa.

Mattilan Instagram-tili ohjaa kävijän hänen verkkosivuilleen, ja valtaosa ostajista lähestyy Mattilaa sivujen yhteydenottolomakkeen kautta. Jos ostaja asuu pääkaupunkiseudulla, hän voi tulla katsomaan teosta työhuoneelle.

–  Työni eivät ole kovin ruutuystävällisiä. Osa sävyistä ei näy kuvissa oikein.

Jos välimatka ei ole pitkä, Mattila toimittaa myydyn työn perille taksilla ja ripustaa sen ostajan seinälle.

–  On kiva nähdä tila, johon teos päätyy.

Mattila on itsekin ostanut kuvataidetta netistä.

Hän esittelee australialaisen Mark Drew'n teosta, jossa räppilyriikat yhdistyvät Ressu-sarjakuvaan.

–  Drew on nykyään niin suosittu, että työt menevät saman tien, kun hän ne uutiskirjeessään esittelee.

Instagram on näyteikkuna

Marianne Nieminen on päätoiminen peruskoulun kuvataideopettaja ja sivutoiminen kuvataiteilija. Hän julkaisee kuvia teoksistaan sekä Instagramissa että Maalattua-blogissaan.

Nieminen aloitti avoimemman markkinoinnin pari vuotta sitten, kun perusti toiminimen kuvataiteilijana.

–  Olin pitänyt näyttelyitä ja ollut kahden gallerian tallissa, ja maalausten myynti oli tapahtunut gallerioiden kautta tai messuilla. Sitten ensimmäinen galleristini lopetti toimintansa.

Ystävien kannustamana Nieminen päätti pistää yrityksen pystyyn. Instagramista tuli hänen taiteellisen työnsä näyteikkuna.

–  Aluksi tein taulukauppoja suoraan Instagramissa, mutta nyt pyydän teoksista kiinnostuneita lähettämään sähköpostia.

Ihminen, joka jaksaa kirjoittaa sähköpostin, harvoin peruu ostostaan.

Niemisen teosten hintahaitari on noin 100–1  500 euroa. Pienikokoisia, edullisempia töitä menee helpommin kaupaksi. Nieminen sanoo myyneensä netitse joitakin kymmeniä teoksia. Hän tekee edelleen yhteistyötä myös kahden gallerian kanssa.

Nettikaupat ovat sujuneet hyvin. Vain yhdessä tapauksessa Nieminen on joutunut karhuamaan saataviaan.

Moni nettiostaja on taideostoksilla ensikertalainen.

–  Asiakas saattaa kertoa, että on synttärit tai valmistunut koulusta ja on ajatellut, että nyt ostan, Nieminen kertoo.