Antti Rinne Ylen Ykkösaamussa: Hallitus tarvitsee tuekseen reilusti yli sata kansanedustajaa – ei kommentoi toivomaansa kokoonpanoa

Rinne korosti Ylen Ykkösaamussa sitä, että Suomen seuraavan hallituksen on sitouduttava hillitsemään ilmaston lämpenemistä ja pyrittävä hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) ei Ylen Ykkösaamussa kommentoinut toivomaansa hallituksen kokoonpanoa, mutta kertoi, että tavoitteena on muodostaa vahva enemmistöhallitus, jolla on tukenaan reilusti yli sata kansanedustajaa eduskunnassa.

–  Tässä tilanteessa en kerro yhtään mitään "dream teamista". Hallituksella on oltava riittävä edustajamäärä eduskunnassa ja sen on kyettävä tekemään tarvittavia toimenpiteitä, Rinne sanoo.

Yhtenä todennäköisenä vaihtoehtona spekuloitu SDP:n ja kokoomuksen sinipunahallitus vihreiden ja RKP:n tukemana toisi hallituksen leiriin 108 kansanedustajaa.

Vaikka Rinnettä pidetään lähes varmana Suomen seuraavana pääministerinä, hän ei itse ole sulkenut pois sitä mahdollisuutta, että hänen vetämänsä hallitusneuvottelut vielä epäonnistuisivat.

–  Olen sen verran arkirealisti, että matkan varrella voi tapahtua vielä vaikka mitä. Myös se, ettei onnistuta hallitusneuvotteluissa, Rinne sanoo.

Puolueilta odotetaan vastauksia Rinteen kysymyksiin vappuaattona kello 12:een mennessä. Viimeistään 3. toukokuuta aletaan käydä toista tunnustelukierrosta, jossa kaikki puolueet ovat vielä mukana.

Rinne on aiemmin sanonut, että soisi hallituksen olevan kasassa 27. toukokuuta mennessä.

Rinne korostaa ilmastotavoitteita

Rinteen puolueille lähettämissä kysymyksissä kärkeen oli nostettu ilmastonmuutos ja EU-linja, minkä tulkittiin pelaavan perussuomalaisia ulos tulevasta hallituksesta.

Rinne ei Ylelle sanonut, että ovi olisi perussuomalaisiltakaan suljettu. Hän on aiemmin sanonut, että toimivaan enemmistöhallitukseen tarvitaan ainakin yksi kolmesta SDP:n jälkeen suurimmasta puolueesta eli perussuomalaisista, kokoomuksesta tai keskustasta.

–  Toivon todellakin, että kaikki puolueet sitoutuvat vastaamaan vakavasti kysymyksiin sillä tarkoituksella, että ovat käytettävissä hallitukseen.

Ykkösaamussa Rinne kuitenkin korosti, että Suomen seuraavan hallituksen on sitouduttava hillitsemään ilmaston lämpenemistä ja pyrittävä hiilineutraaliuteen 2030-luvulla. Tavoitteena tulisi olla Pariisin ilmastonsopimuksessa valittu lämpenemisen rajoittaminen 1,5 asteeseen esiteollisesta ajasta.

–  On ehdottomasti selvää, että Suomen täytyy puoleentoista asteeseen kiinnittyä, Rinne sanoi.

Ilmastonmuutoksen arvellaan nousevan suurimmaksi esteeksi perussuomalaisten pääsyssä vallan kahvaan. Perussuomalaiset jättäytyivät viime vuonna Juha Sipilän (kesk.) koolle kutsumasta eduskuntapuolueiden ilmastotyöryhmästä. Puolue vetosi muun muassa ilmastotoimien hintalappuun.

Otsikoissa olleista aiheista ohjelmassa mainittiin esimerkiksi SDP:n tuoreen kansanedustajan Hussein al-Taeen menneisyyden Facebook-kirjoitusten aiheuttama kohu. Vanhoissa kirjoituksissaan al-Taee muun muassa vertasi Israelin valtiota Isis-äärijärjestöön.

–  Arvojemme mukaista ei ole kohdella mitään ihmisryhmää tai väestöryhmää syrjivästi. On hyvä, että hän on pyytänyt anteeksi ja saanut oman rauhansa rauhanvälitystyön kautta. Olen varma, että hän aidosti jakaa sosiaalidemokraattiset arvot, Rinne kertoi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut