Mopoilijalle vakavia murtumia – auto kääntyi todennäköisesti viritetyllä mopolla ajaneen pojan eteen

Arkistokuva Asta Tenhunen

Asta Tenhunen

Poliisi varoittaa mopojen virittämisestä ja kehottaa käyttämään mopon suojakypärää oikein eli hihna kiinnitettynä.

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa hoidetaan parhaillaan vakavasti loukkaantunutta poikaa, joka joutui mopolla kolariin. Mopoilijan eteen kääntyi auto risteyksessä. Osasyynä kolarista aiheutuneisiin vammoihin poliisi epäilee, että mopo oli viritetty ja sen vauhti oli sallittua suurempi ennen törmäystä.

Kolariin joutuneella 16-vuotiaalla pojalla oli kypärä päässään, mutta se irtosi törmäyksessä ja löytyi lentäneenä 16 metrin päähän kolaripaikasta.

Poika sai vakavia luunmurtumia raajoihinsa. Poliisi kertoi pojan saaneen myös vakavan päävamman, mutta pojan omaisten mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

Tällä hetkellä tiedetään, että varkautelainen 55-vuotias mies ajoi taksiautolla Varkaudessa Kuoppakankaankadun ja Petäikönkadun risteykseen keskiviikkoiltana noin kello 18.30.

Taksi kääntyi risteyksestä vasemmalle niin, että kuljettaja ajoi autolla vahingossa vastakkaisesta suunnasta tulleen mopoilijan eteen ja mopoilija törmäsi taksin oikeaan kylkeen.

Taksinkuljettaja kertoi poliisille, ettei havainnut mopoilijaa ennen törmäystä.

Poliisi epäilee mopon nopeuden olleen törmäyshetkellä huomattavan kova. Paikalla ei ollut mopolle jarrutusjälkiäkään.

Mopoilija osui auton kylkeen mopolla ja lensi sitten auton katon yli useiden metrien matkan. Taksin oikeanpuoleinen kylki vaurioitui pahoin, mikä kertoo törmäyksen voimasta.

Mopo painui keulastaan kasaan kauttaaltaan.

Taksinkuljettaja ei loukkaantunut, mutta mopoilija loukkaantui vakavasti ja hänet kuljetettiin heti ambulanssilla KYSiin. Pojalla ei ole kuitenkaan vammojen takia hengenvaaraa.

Poliisi epäilee tässä vaiheessa molempia kuljettajia ainakin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Tapaukselle on myös silminnäkijöitä, joiden havaintojen perusteella poliisi epäilee mopon olleen rakenteeltaan muutettu sellaiseksi, että sen rakenteellinen nopeus ylitti huomattavasti sallitun eli 45 kilometriä tunnissa.

Mopo toimitettiin siksi katsastuskonttorille tutkittavaksi.

Jos kypärä olisi pysynyt pojan päässä, sen antama suoja olisi voinut olla merkittävä. Kauas lentänyt kypärä löytyi maasta ehjänä, kun taas poika sai iskun päähänsä ja kärsi ainakin aivotärähdyksen oireista.

Kun kypärässä on hihna oikein kiinni, kypärä ei pääse lentämään irti päästä. Kyseisenkin kypärän hihna oli ehjä ja toimintakuntoinen, joten sen ei epäillä olleen rikkonainen tai rikkoutuneen kolarissa.

– Poliisilla on tiedossa että Varkauden seudulla on liikenteessä lukuisia viritettyjä mopoja. Mopovalvontaa on pyritty tänäkin keväänä suorittamaan. Vastuu on kuitenkin ensisijaisesti nuorilla itsellään ja heidän vanhemmillaan. Tyypillisesti mopo on vanhemman omistuksessa ja nuori haltijana, rikoskomisario Harri Hauhia Itä-Suomen poliisista pohtii.

– Mopojen virittäminen kulkemaan yli sallitun nopeuden on ensinnäkin lainvastaista. Jos mopoa muutetaan niin, että sitä nopeuden perusteella on pidettävä moottoripyöränä, seuraa siitä huomattavan suuria vakuutusmaksuja.

– Sen lisäksi kun mopon rakenteita muutetaan alkuperäisestä poikkeaviksi, mopon ajo-ominaisuudet ja sitä kautta mopon turvallisuus muuttuvat muuksi kuin ne on tarkoitettu.

Poliisi toivoo, että vanhemmat kävisivät nuorten kanssa läpi mopojen turvallisuutta ja olisivat kiinnostuneita siitä, miten turvattomasti tai turvallisesti omat nuoret liikkuvat.

– Virittäminen ja epäkuntoisuus lisäävät merkittävästi riskiä joutua vakaviin onnettomuuksiin.

 

Korjattu: Juttuun muutettu poliisin kertoma tieto, että mopoilija olisi saanut myös vakavan päävamman kolarissa. Pojan omaisten mukaan vakavaa päävammaa ei tullut tai vammaa ei ainakaan enää pidetä vakavana.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut