Sri Lanka laski arviotaan pommi-iskujen uhriluvusta

Sri Lankan viranomaiset ovat laskeneet arviotaan pääsiäisen pommi-iskujen uhriluvusta. Viranomaisten mukaan pääsiäissunnuntain iskuissa kuoli 253 ihmistä. Aiemman arvion mukaan iskuissa kuoli 359 henkeä.

Maan terveysministeriön mukaan suuri ero uhriarvioissa johtuu siitä, että monet pahoin vahingoittuneista ruumiista laskettiin kuolonuhreiksi kahteen kertaan.

Terveysministeriön mukaan virallisen uhriarvion tekemisessä hyödynnettiin uhrien ruumiinavaus- ja dna-tietoja. Ministeriön mukaan uhrien ruumiinavaukset saatiin valmiiksi torstaina.

Terveysministeriön uudessa laskelmassa ei esitetty arviota ulkomaisten uhrien määrästä. Aiemmin ministeriö sanoi, että iskuissa kuoli 40 ulkomaalaista.

Terveysministeriön mukaan iskujen jäljiltä on edelleen sairaalahoidossa 149 ihmistä. Kaikkiaan sairaalahoitoon vietiin iskujen jälkeen 485 henkeä.

Vaikka pommi-iskujen uhriarviota nyt laskettiinkin, on iskujen sarja edelleen vakavin väkivallanteko Sri Lankassa sitten maan vuonna 2009 päättyneen sisällissodan.

Sri Lankan hallitus on kertonut epäilevänsä iskuista paikallista ääri-islamistista NTJ-ryhmää. Aiemmin tällä viikolla äärijärjestö Isis ilmoitti olevansa iskujen takana.

Sri Lankan puolustusministeriön virkamies jättää tehtävänsä

Sri Lankan puolustusministeriön johtava virkamies on ilmoittanut jättävänsä tehtävänsä, uutistoimisto AFP kertoi torstaina virkamieslähteisiin tukeutuen. Nimettömänä pysyttelevän lähteen mukaan puolustusministeriön Hemasiri Fernando lähetti eroanomuksensa presidentti Maithripala Sirisenalle.

Eroanomuksessa Fernando kirjoittaa ottavansa vastuun riittämättömistä turvatoimista, jotka mahdollistivat useiden terrori-iskujen sarjan Sri Lankassa sunnuntaina.

Puutteelliset turvatoimet ovat olleet syynissä, sillä Sri Lankan poliisin johtaja varoitti mahdollisista iskuista etukäteen, mutta tieto ei päätynyt johtaville ministereille. Presidentti ehti jo aiemmin vaatia Fernandon ja poliisijohtajan eroa sekä lupasi muutoksia turvallisuusviranomaisten johtoon.

Iskuille on annettu tutkintatukea myös ulkomailta. Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n ryhmä on parhaillaan Sri Lankassa, ja Britannia, Australia ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat ovat luvanneet tiedusteluapua.

Iskuista on syytetty paikallista islamistijärjestöä NTJ:tä, mutta Sri Lankan hallitus ei usko järjestön toimineen yksin.

Kaikkiaan yli 70 ihmistä on pidätetty iskuihin liittyen, mutta viranomaisten mukaan useita on edelleen vapaana. Esimerkiksi islamistijärjestö NTJ:n johtajaa Zahran Hashimia ei ole löydetty.

Aikeet viisumivapaudesta peruttiin

Sri Lankan hallitus ilmoitti myös torstaina perääntyvänsä suunnitelmasta myöntää viisumivapaus useille kansallisuuksille. Muun muassa EU:n kansalaiset olisivat voineet matkata Sri Lankaan turistisesongin ulkopuolella viisumivapaasti.

Syynä hankkeesta vetäytymiselle on sunnuntain pommi-iskujen myötä huonontunut turvallisuustilanne. Hallinnon lausunnossa todettiin, että koska tutkinnan perusteella iskujen tekijöillä oli yhteyksiä ulkomaille, hallitus ei halua, että viisumivapautta käytetään väärin.

Turvallisuustilanteen vuoksi myös maan katoliset kirkot on ohjeistettu sulkemaan ovensa ja keskeyttämään julkiset tilaisuutensa toistaiseksi.

Lue lisää aiheesta

Mainos: K-Supermarket Portti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut