Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maastopalot riehuvat Etelä-Ruotsissa – viranomaiset varautuvat uusiin evakuointeihin

Etelä-Ruotsissa maastopalot ovat pakottaneet ihmisiä lähtemään kodeistaan. Esimerkiksi Motalan kunnassa sijaitsevassa Tjällmossa viranomaiset ovat alkaneet varautua mahdollisiin evakuointeihin.

Suunnitteilla on tarvittaessa evakuoida ihmisiä, joiden kotien suuntaan tuuli on ohjaamassa paloa. Viranomaisten mukaan evakuointeja ei ole vielä aloitettu, mutta kunta ja poliisi varautuvat mahdollisiin toimenpiteisiin.

Palo Tjällmossa syttyi maanantaina, ja se saatiin jo kertaalleen sammumaan, kunnes liekit leimahtivat uudelleen eilen. Palo ei ole hallinnassa, ja olosuhteiden uskotaan vaikeutuvan entisestään, kun tuuli kovenee. Paloa pyritään hillitsemään muun muassa sammutushelikoptereiden avulla.

Hästvedasta aiemmin tällä viikolla evakuoidut eivät voineet mennä kotiin yöksi, vaikka tilanne alueella on jo parantunut. Viranomaiset uskovat, että sää muuttuu sammutustöiden kannalta suotuisammaksi viikonloppuun mennessä.

Myös Gnosjössä poliisi on pyytänyt asukkaita etsimään väliaikaista majapaikkaa, jos tulipalo alueella lähtee leviämään. Sammutuksen on arvioitu kestävän vielä päiviä.

Poliisiautolla kissojen ruokintaan

Hästvedan liepeillä asuvat Ilse Bergendorff ja Nic Evans ovat paloevakossa nyt kolmatta päivää. He kertovat evakuoinnin olleen hämmentävä: tilanne vaikutti vakavalta, mutta he eivät tienneet, missä paloi. Lisäksi poliisi neuvoi ottamaan yhteyttä kuntaan, kun taas kunnan ohje oli kääntyä poliisin puoleen.

–  Kaikki ovat todella mukavia ja haluavat auttaa, mutta itse prosessi ei toimi, Bergendorff kuvailee.

Kaksikko majailee nyt hostellissa Hästvedassa. Kotoaan he ottivat mukaansa valokuvia, koruja ja arvopapereita. Kotiin jäi kuitenkin kolme kissaa, joita he ovat käyneet ruokkimassa poliisiauton kyydillä.

Evakuoidut saavat tietoa useita kertoja päivässä. Viimeisimmässä tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että jotkut evakuoiduista voisivat päästä koteihinsa jo tänään.

Kipinöitä lähtenyt ehkä grilleistä ja metsäkoneista

Ruotsin turvallisuusviraston MSB:n mukaan maassa on viikon aikana syttynyt noin 50 ruohikkopaloa ja 10–15 metsäpaloa joka päivä. Paloista on kerrottu EU:lle, mutta ainakaan toistaiseksi viranomaiset eivät näe tarvetta pyytää apua ulkomailta.

Tjällmon palo on viranomaisten arvion mukaan kaikista vaativin, ja sitä vastaan taistellaankin useiden viranomaisten yhteistyöllä.

Yksityiskohtaisia syitä palojen syttymiselle ei ole selvillä, mutta turvallisuusviraston mukaan kaikkien taustalla on ihmisen toiminta.

–  Kyse voi olla metsäkoneista tai makkaran grillaajista, ei salamaniskusta tai muusta vastaavasta, MSB:n Jakob Wernerman kertoo.