Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Halla-aho aloittaa kansanedustajana vasta heinäkuussa, jatkaa meppinä kautensa loppuun saakka

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoo jatkavansa Euroopan parlamentissa vaalikauden loppuun eli heinäkuun alkuun saakka. Halla-aho kertoi maanantaina ottavansa kansanedustajan tehtävät vastaan vasta meppikautensa päätyttyä.

–  Olen päättänyt istua tämän kauden loppuun Euroopan parlamentissa, ja otan kansanedustajan tehtävät muodollisesti vastaan 3.7. Siihen asti tilallani eduskunnassa toimii varasijalle Helsingin vaalipiirissä jäänyt Mika Raatikainen, Halla-aho sanoi tiedotteessa.

Halla-aho valittiin kansanedustajaksi huhtikuun eduskuntavaaleissa ennätyksellisellä äänimäärällä.

Halla-ahon mukaan Euroopan parlamentissa kauden loppuun jatkaminen ei vaikuta hänen tai perussuomalaisten edellytyksiin osallistua hallitustunnusteluihin tai -neuvotteluihin.

Yhteisen rintaman puuhaaminen jatkuu

Puoluejohtaja perustelee päätöstään sillä, että hän osallistuu parlamenttiryhmien muodostamista koskeviin neuvotteluihin ennen ja jälkeen EU-vaalien.

–  Näitä tehtäviä helpottaa se, että olen parlamentin jäsen. Vastaavasti nämä velvollisuudet häiritsisivät osallistumistani valiokuntatyöskentelyyn eduskunnassa.

Perussuomalaiset kuuluu tällä hetkellä Euroopan parlamentissa Euroopan konservatiivien ja reformistien (ECR) ryhmään. Puolueen ryhmää tulevassa Euroopan parlamentissa ei vielä tiedetä.

Perussuomalaiset on käynyt neuvotteluja muiden Euroopan laitaoikeistopuolueiden kanssa. Perussuomalaiset on nimennyt tavoitteekseen, että puolue istuisi samassa ryhmässä muun muassa Saksan AfD:n ja Italian Lega-puolueen kanssa vaalien jälkeen.

AfD kuuluu tällä hetkellä Vapauden ja suoran demokratian Eurooppa -ryhmään (EFDD) ja Lega Kansakuntien ja vapauden Eurooppa -ryhmään (ENF).

Ennusteet povaavat oikeistopopulisteille menestystä toukokuun lopulla käytävissä eurovaaleissa. Samalla suurimpien puolueiden, Euroopan kansanpuolueen (EPP) ja sosiaalidemokraattien (S&D), uskotaan menettävän paikkoja.